България дарява три генератора на македонските ГКПП-тата по нашата граница. Този щедър жест идва след като внезапно токов удар порази пунктовете на съседката ни точно по времето, когато се очакваше да пристигнат там българите, тръгнали към Скопие за годишнината от рождението на Гоце Делчев. На ГКПП-тата се образуваха опашки от коли, а повредата (с кавички или без) не повлия благотворно за овладяване на отново покачилото се напрежение между двете съседни държави в последните седмици.

„За да няма такива проблеми в бъдеще, съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП (които са имали токов удар според македонските власти-бел. ред). За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. И то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации."

Това коментира вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, който беше начело на българската делегация в Скопие, цитиран от БТА.

Причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация, според информацията, която е получил от своя колега в Северна Македония Оливер Спасовски, е била токов удар на ГКПП с България. Демерджиев подчерта и друг интересен факт -  проблемът на ГКПП е бил само в едната посока - на влизане към Република Северна Македония, а  колите, които са излизали от страната, са минавали безпрепятствено. 

Трима български граждани са били задържани за нарушаване на обществения ред и спокойствие на ГКПП Деве баир, Република Северна Македония, съобщи в късния следобед в съботния ден министерството на вътрешените работи на страната, цитирано от МИА. Обяснението за задържането на македонските власти - тримата се държали "вербално нагло и неуместно".

„Очаквам всеки български гражданин, който е тръгнал да поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, да пристигне, да поднесе цветята си тук и да се върне, без да има каквито и да е интервенции по отношение на него. Това се нарича сигурност. Останалото е нещо различно, а мисля, че това различно не ни води по пътя, по който сме тръгнали. Пътят е Обединена Европа, а Обединена Европа предполага стабилност, взаимно доверие и уважение. И политиците на двете държави сме длъжни да изградим такова взаимно доверие и отношение, каквото има между хората от двете държави”, коментира още Демерджиев пред журналисти.

Попитан от медиите в Северна Македония дали евродепутатът Ангел Джамбазки и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов са направили опит да влязат в страната, той уточни, че лично ги е помолил да останат в България, за да не бъде прието идването им като провокация. 

„Ние нямаме повод да се разделяме. Ние сме съседи, които взаимно се уважават и така трябва да продължим напред. България е държава, която стриктно спазва правовия ред. В Благоевград всички до един от дошлите от Северна Македония бяха допуснати до местата, които искаха да посетят и да поднесат цветя на паметниците, и аз очаквам реципрочно отношение от властите в Северна Македония”, каза още служебният министър. 

Той коментира и мерките за сигурност в Скопие - засиленото полицейско присъствие, ограниченият достъп до гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" и т. н.

"Не мисля, че такива драконовски мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предлага това, на което сме свидетели. Сигурността трябва да се ограничава от нещо много важно - от това, гражданите спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев", каза той.

Демерджиев и цялата българска делегация пристигнаха в църквата в определения от властите час 13.30 местно време, но въпреки очакванията заедно с делегацията да бъдат и пристигналите от България граждани, идващи да почетат 151-ия рожден ден на Гоце Делчев, това не се случи.