"За утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото двама искрени партньори. Все по-трудно е в поведението на властите в Скопие да разпознаем реално желание за изграждането на необходимото за това доверие, приятелство и сътрудничество."

Това се казва в остра позиция на Министерството на външните работи след напрежението, възникнало заради действия на македонските власти при честванията на годишната от рождението на Гоце Делчев. Външно министерство определя днешното отношение на управляващите в Скопие като "унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България".

От МВнр напомнят, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. със Скопие е установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев. 

"За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България", се казва в позицията на МВнР.

От министерството посочват, че оценяват подобни действия като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер.

"Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството", се казва още в позицията на МВнР.

Според Външно министерство действията на властите в Северна Македония са нанесли "сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието, въпреки усилията на министър-председателя Гълъб Донев, който в сложна ситуация инициира процес на деескалация и на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие именно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му визита".

В съобщението се уточнява също, че информацията, с която разполага МВнР е, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на Северна Македония поради аргументи от техническо естество.

"Впоследствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат на територията на съседната ни държава, а други са се завърнали поради продължителните часове на изчакване. Сред засегнатите от тези рестриктивни мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за „заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония“, пише още в позицията.

"Има информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. Същевременно в Скопие беше направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Св. Спас", казват също от МВнР.

От съобщението става известно, че министърът на външните работи Николай Милков е провел разговор с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси с искане за намеса и възстановяване на свободата на движение.

"Същият въпрос многократно беше повдиган в Скопие от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. За пореден път констатирахме, че заявленията и уверенията, които получихме от представители на властите в Северна Македония не отговаряха на обстановката на терен. Този подход по никакъв начин не способства за воденето на конструктивен и добронамерен диалог", посочват от МВнР.

Във връзка с публикациите в медиите за задържани български граждани, Посолството на Република България в Скопие се обърна по официален път към местните власти с искане за допълнителна информация, въпреки че такава информация следваше да бъде изпратена незабавно от властите в Северна Македония. Същите се очаква да бъдат съдени по бърза процедура, информират също от ведомството.

Министерството на външните работи отправя призив към засегнатите български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация до министерството с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път и информиране на международните ни партньори, се казва в позицията. 

"Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС. Нещо повече, това е конкретна мярка за укрепване на добросъседските отношения. При необходимост България е готова да окаже и техническа помощ за гарантиране на безпроблемно функциониране на ГКПП", посочват от МВнР.

Македонските власти днес положиха много усилия, за да възпрепятстват достъпа на българските официални лица и граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие, където беше съсредоточено отбелязването на годишнината от рождението на революционера.

Безпрецеденти мерки за сигурност, засилено полицейско присъствие, затруднен достъп на журналисти бяха част от действията в тази насока. Същевременно на граничните пунктове по границата с България се оказа, че има техническа повреда само за влизащите в РСМ, част от които с цел отбелязването на датата на Гоце Делчев.

"Имаше най-различни провокации", отчете и вътрешният министър Иван Демерджиев, който водеше официалната българска делегация в Скопие.

На въпрос има ли информация защо хора не са допускани на територията на РСМ с мотив, че са заплаха за националната сигурност на съседната ни държава, Иван Демерджиев отговори, че вчера вечерта, при пристигането си в Република Северна Македония, е получил уверение от вътрешния министър на страната, че подходът ще бъде толерантен, коректен и законосъобразен.

Доста данни в обратната посока се събраха, за всеки един случай лично съм му се обадил, казал съм му какво се случва и съм поискал да се подходи така, както се декларира и се обещава, каза Демерджиев и допълни, че ясно е заявил позиция, че не това е поведението, което се очаква от съседната страна.