Американски военен изтребител Ф-22 свали китайския балон, който се движеше във въздуха покрай крайбрежието на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че с това е приключила драматичната сага, която е насочила вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън.

Байдън добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил въздухоплавателния апарат, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Фоторепортер на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

Американските военни не са вдигнали веднага останките от китайския балон, съобщиха американски служители.

Американското Федерално управление за авиация (FAA) по-рано съобщи, че временно е блокирало гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и покрай крайбрежието на Южна Каролина.

В изявлението на службата се съдържаше и предупреждение, че военните могат да използват смъртоносна сила, ако самолети нарушат ограниченията и не се подчинят на заповедите да напуснат блокираното въздушно пространство.

Фоторепортерът на Ройтерс в района на Миртъл Бийч е бил в състояние да види китайския балон над главата си, който бил ескортиран от два американски военни самолета.

Китай изрази съжаление, че въздухоплавателният съд, използван според Пекин за граждански метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи посещението си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше договорено през ноември миналата година от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, е разочарование за онези, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-влошаващите се отношения между двете страни.

Китай се стреми към стабилни отношения със САЩ, за да може да фокусира вниманието си върху своята икономика, засегната от вече отменената политика за "нулев ковид" и пренебрегвана от чуждестранните инвеститори, които са разтревожени от смятаното от тях като връщане на държавната намеса на пазара.

Пентагонът по-рано съобщи, че още един китайски балон е бил забелязан над Латинска Америка, без да посочва точно къде, припомня Ройтерс.

И Колумбия съобщи за обект, приличащ на балон в небето ѝ

На фона на продължаващото напрежение между САЩ и Китай заради свалянето от САЩ на китайски балон, за който Вашингтон казва, че е шпионски, а Пекин - че е научно-изследователски, Колумбия съобщи, че е забелязала подобен обект в собственото си въздушно пространство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това се е случило сутринта на 3 февруари. Тогава националната система за противовъздушна отбрана е засякла предмет на височина около 17 000 метра, който е навлязъл в северния участък на въздушното пространство на страната, съобщиха днес колумбийските военновъздушни сили. Обектът се е движил със скорост от около 46 метра в час и имал сходни характеристики с тези на балон, допълниха колумбийските сили.

Те са проследили обекта, докато той е напуснал колумбийското въздушно пространство. Той не е създал заплаха за националната сигурност и отбрана, нито за сигурността на гражданското въздухоплаване, добавиха военновъздушните сили.

Пекин протестира

Китайското външно министерство заяви днес, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръх реакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че американските военни са свалили покрай крайбрежието на Южна Каролина "намиращ се на голяма височина балон за наблюдение, изпратен от и принадлежащ на Китайската народна република", който е навлязъл в американското въздушно пространство.

Инцидентът предизвика драматичен, превърнал се в обществено достояние шпионски конфликт, който влоши американско-китайските отношения, припомня Ройтерс.