Кирил Десподов общо за трети път и за втори пореден стана Футболист №1 на България. Нападателят на “Лудогорец” спечели 62-рата анкета на спортните журналисти със 193 гласа.

"Благодаря на всички за тази награда, която печеля за втора поредна година. Казах вече, че тя ме мотивира много. Чест е съм в компанията на толкова добри футболисти в челната тройка”, бяха първите думи на Десподов.

На второ място е халфът на “Вердер” (Бремен) Илия Груев-младши, който получи 179 точки. От негово има наградата взе баща му, който извини отсъствието на сина си с ангажимент за “Вердер” - мач, който спечели с тима си в Бундеслигата днес.

Трети остана халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев, събрал 109 т. от вота.

Острието грабна и наградата за най-добър нападател, а негови подгласници са съотборниците му Бърнард Текпетей и Матиас Тисера. А Текпетей бе избран за най-добър чужденец в българската Първа лига.

Треньорът на “Левски” Станимир Стоилов бе избран за най-добър треньор. Той спечели със "сините" Купата на България след 13 години суша за клуба, а след това игра и в турнира за Купата на конференциите, където елиминира ПАОК (Солун), преди да отпадне от малтийския “Хамрун”.

Стоилов събра 259 точки, но не се яви на церемонията. Негов първи подгласник е Ивайло Петев (150 т.), който доскоро беше национален селекционер на Босна и Херцеговина. На трето място остана Илиан Илиев (“Черно море”). 

Звездата на “Ботев” (Пловдив) Тодор Неделев спечели наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов", която се връчва в памет на величието. Призът се връчва за изключително поведение на терена и извън него и се дава от Асоциацията на спортните журналисти.

Неделев се върна в игра за “Ботев” (в контрола) след 252 дни пауза, през които се възстановяваше от животозастрашаваща операция, която му бе направена в Грузия при инцидент с автобуса на националния отбор.   

"Радвам се, че отново съм тук след толкова време, рече Неделев. - Миналата година беше най-тежката в моя живот и кариера. Искам да благодаря както на д-р Шота Ингороква, защото спаси моя живот, и на д-р Бочев за всички грижи”.

“Благодаря на моето семейство, моято приятелка и на всички вас за подкрепата. Благодарение на вас се оправих по най-бързия начин. Вчера, след толкова много време, играх мач. Много съм щастлив. Надявам се да възвърна формата си и да помогна на моя отбор и на националния тим", добави той.

Вратарите Даниел Наумов от ЦСКА 1948 и Светослав Вуцов от “Славия” поделиха отличието като най-добри на поста си - по 26 вота и си разделиха първото място. Те оставиха зад себе си Густаво Бусато от ЦСКА-София и Серджо Пад от “Лудогорец”.

Националът Антон Недялков (“Лудогорец”) получи приза за най-добър защитник. Той събра 32 гласа, като след него останаха Сонко Сундберг от “Левски” (25) и Юрген Матей от ЦСКА-София (20).

Ивайло Чочев нямаше никаква конкуренция за най-добър халф в елита. Той събра 73 вота от общо 100. След него са Филип Кръстев от “Левски” с 13 гласа и Каули Оливейра от “Лудогорец” с 6 вота.

Халфът на “Интер” (Милано) Никола Илиев бе избран за най-перспективен млад български футболист. Юношата на “Ботев” (Пловдив) събра 28 т., като след него в класацията останаха Марин Петков (“Левски”), а Християн Петров (ЦСКА-София), Пламен Андреев (“Левски”) и Илия Груев (“Вердер”).

При жените за пореден път № 1 е състезателката на “Йонг Бойс” Симона Петкова, която изпревари Евдокия Попадинова и Десислава Дюпюи.

За най-красив гол отличието получи Брадли де Нойер от ЦСКА-София, който се разписа във вратата на ЦСКА 1948 с топовен шут миналата есен.