Изключителното решение на общинарите в Балчик да не се ползват от 5G преноса на данни вече е в историята.

Година, след като изтече мораториумът върху изграждането на 5G мрежа в Балчик, градът вече разполага с технологията, предаде БНТ.

През 2020 година Балчик стана първата община в България, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежа в града. В продължение на година там беше забранено да се ползва новата технология.

После с подобно решение ги последва северозападната община Мездра.

"Този мораториум го въведохме, за да си дадем време, за да оценим кое е повече – ползите или вредите от излъчването на 5G, защото имаше големи притеснения в жителите. Тази една година, която изтече от времето на мораториума, нито инициативният комитет, нито други организации ни убедиха, че вредите са повече от ползите", заяви Николай Колев, председател на Общински съвет – Балчик.

Днес мобилните оператори са изработили свои 5G мрежи в Балчик, които се ползват от гражданите и гостите на града. След изтичане на мораториума градът е посетен от експерт, който е обяснил на хората вредите от 5G.

"В момента не мога да се сетя, но дойде доцент от Софийския университет, който опита да разясни вредите от излъчванията. Стигнахме до извода, че всички мрежи към момента, и вълните излъчват също.

Не успяха да ни убедят, че 5G ще вреди на населението повече, отколкото ще бъдат ползите в бъдеще", казlа Николай Колев, цитиран от БНТ.

Според общинския съветник Владимир Лафазански мораториумът върху 5G мрежата няма юридическа стойност.

"Според мен, няма смисъл да бъде разглеждана такава подписка от орган като Общинския съвет, защото той не може да създаде документ със стойност. Дори да се приеме – какво от това? Той е едно пожелание за нещо, което са си пожелали гражданите. Такъв мораториум няма никаква сила", убеден е той.

Управата на Балчик е категорична, че не бива да се забранява 5G мрежата.

"Ние сме туристически град. Бъдещето е на постоянната и голяма свързаност. В днешно време без интернет свързаност и мобилни комуникации сме заникъде. Това надделя, че една 5G мрежа ще даде по-добра свързаност на туристите, които посещават града, а нашето бъдеще е туризмът", казва председателят на общинарите Колев.