Пореден чужденец отива на съд у нас заради трафик на мигранти. Този път това е румънецът С. Т.

Той бил задържан посред бял ден в София - на бул. "Цариградско шосе", возейки трима мароканци. На всичкото отгоре опитал да бяга, но се озовал в тревни площи и не могъл да продължи повече движението си. Всичко това станало завчера - на 4 февруари.

Засега чужденецът е задържан с прокурорска мярка за 72ч.

Въпреки обаче, че главният прокурор Гешев активно обикаля страната и говори за провал при противодйствито на миграцията, това е леко престъпление според НК и в огромния процент от случаите именно прокуратурата се споразумява с извършителите.

Така - както отбеляза вътрешниет министър Иван демерджиев, те буквално са на улицата на следващия ден и продължават бизнеса си - който привлича все повече и повече чужденци. Издействаните за цялата 2022 г. ефективни осъдителни присъди затвор се броят на пръстите на едната ръка.

Неотдавна - след трагичните случаи с убити полицаи, Демерджиев внесе проект за законови промени, с които престъпелнието да стане тежко (да предвижда до 6 г. затвор), да се конфискуват коли и т.н.

Краткият живот на народното събрание обаче не стигна, за да се променя НК в тази му част.

Ето и днешното съобщение на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура обвини и задържа румънски гражданин, противозаконно подпомагал чужденци да преминат през страната ни

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност румънски гражданин, който противозаконно е подпомагал чужденци да преминат през страна ни.

На 04.02.2023 г. около 12,30 часа на кръстовището на бул. „Цариградско шосе и ул. „Димитър Пешев“, с цел да набави за себе си имотна облага, обвиняемият С.Т. противозаконно подпомагал трима граждани на Кралство Мароко да преминат в страната ни – от границата с Република Турция до гр. София с лек автомобил марка „Фолксваген“. Освен това, С.Т. е попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения, като не спрял на подаден звуков и светлинен сигнал от техния автомобил, ускорил движението на своята кола и преустановил движението на автомобила, чак след като изгубил контрол над него, когато при опит да направи обратен завой се озовал в тревни площи в близост до пътното платно.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл.281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал. 1 от НК и по чл. 270, ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Предвид възможността да се укрие, С.Т. е задържа за срок до 72 часа с постановление на дежурен прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.Т.