"Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението..."

С тези думи по адрес на актьора Евгени Будинов режисьорът Александър Морфов се обръща към екипа на "Хъшове" - за да обясни защо Будинов няма да е част от постановката, в която от години играе. Причината - актьорът е бивш депутат от партията на Бойко Борисов.

Видео показва как Морфов разказва за свой разговор с Будинов, който му се обадил, след като видял, че не е включен в разпределението за постановката този сезон. Действието се развива през август. В разказа си пред колегите режисьорът иронизира бившия депутат, в т.ч. като имитира интонацията му по време на разговора. Разказва, пак с ирония, че Будинов е бил готов да се отрече публично от ГЕРБ.

Самият актьор потвърди пред "Площад Славейков" за този разговор с Морфов, както и че не е включен в разпределението за "Хъшове" в Народния театър. Посочва, че е научил за изключването си от служебен имейл, не от самия Морфов и затова му звъннал - за да попита защо. Но има друга версия за "отричането". По думите на Будинов Морфов му казал да избира между него и Бойко Борисов. "Казах му, че избирам Бойко Борисов. Не съм му се молил, нито е имало опасност да се мятам от някъде" - посочва Будинов, визирайки "шегите" на Морфов как актьорът щял да се метне от високо заради ролята.

Срещу това реагира пръв бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков, неизменен член и на комисията по култура и медии в парламента.

"В записа, който публикувам по-долу, самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания. С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично.

Безспорен факт е, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения. Подобно право обаче има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било. Защото България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", написа Биков във фейсбук профила си.

Това е поредният скандал с Морфов и Народния - след като режисьорът влезе в открита война с директора заради назначаването на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева. Той на два пъти драска по вратите на противниците си в театъра.