"Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов. Това е част от някакъв негов нагон да привлича интерес върху себе си.

Давах си сметка за неговата екстравагантност, когато го назначих, но определящи бяха творческите му качества."

Това написа директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев във фейсбук след като режисьорът оповести нова своя акция. Преди това в няколко свои поредни изяви Василев твърдеше, че конфликт и напрежение в ръководената от него културна институция няма. Морфов съобщи вчера, че пак в знак на протест е надраскал освен вратата на пиарката Велислава Кръстева, и тази на кабинета на директора.

Василев от своя страна, въпреки заявеното намерение в началото на своята публикация да не коментира главния режисьор на най-големия театър в страната, му посвещава немалко редове по-нататък.

"За новото му амплоа, разбрах, че се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради, като Президентството, Министерски съвет, Народното събрания. Явно това е нова фаза в личностното му развитие", пише още Василев.

За директора било важно Морфов "как изпълнява задълженията си към театъра като главен режисьор, както и личните му творчески ангажименти, които има свързано с репертоара на театъра".

Василев твърди и че никой не може и не му нарежда кого да назначава и уволнява от подчинените си.

"Заявявам категорично, че никоя политическа сила и никоя овластена персона не е в състояние да ми оказва въздействие за кадровата политика. Нито ДПС може да назначи някой в Народния театър "Иван Вазов" докато съм директор, нито ще уволня някой по прищевките на Морфов. Ще уволня всеки, който не изпълнява задълженията си по трудовите договори. Тези "високи" заплати в Народния театър "Иван Вазов" се изработват с много труд и талант, а не по стари заслуги и няма да допусна никой да живее на гърба на колегите, които репетират и са на сцена ежедневно", пише той.

И завършва: "Морфов трябва да е наясно, че с него няма да водя никаква полемика и да дискутирам никакви теми извън рамките на служебната ни взаимовръзка. Нито Народният театър "Иван Вазов" е арена за партийни изяви, нито той може да е съдържателен политически събеседник".