АЕЦ "Аккую" и нефтопроводите в Турция оцеляха след земетресението

BOTAS каза, че потоците на природен газ са спрени към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмарас

Tурската атомна електроцентрала "Аккую" (Akkuyu), която в момента е в процес на изграждане, не е била повредена от силното земетресение, което удари рано в понеделник централна Турция и северозападна, заяви служител от руската компания, изграждаща централата, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

"Трусове с магнитуд около 3 по Рихтер бяха усетени тук, но нашите специалисти не са разкрили никакви щети по строителните конструкции, крановете и оборудването", посочи Анастасия Зотеева от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".

"Въпреки това ние извършваме обширни диагностични мерки, за да сме сигурни, че строително-монтажните операции могат да продължат безопасно", каза тя, цитирана от руската агенция РИА и агенция Ройтерс.

В същото време турски енергиен служител заяви пред агенцията, че няма  щети по тръбопровода "Керкук-Джейхан", пренасящ петрол от Ирак за Турция, нито по тръбопровода "Баку-Тбилиси-Джейхан", а петролните потоци продължават и по двата нефтопровода.

Операциите на петролния терминал Джейхан в Южна Турция обаче са преустановени, съобщи корабната агенция Tribeca, добавяйки, че се провежда спешна среща по въпроса.

Терминалът на източното Средиземноморие е на около 155 км от района на епицентъра на труса.

По-рано държавен тръбопроводен оператор BOTAS каза, че потоците на природен газ са спрени към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмарас и някои други области в резултат на повреда на газопровод.

Сирийската петролна рафинерия "Банияс" (Baniyas) ще преустанови дейността си за 48 часа след смъртоносното земетресение в Турция, съобщи държавната информационна агенция SANA, позовавайки се на изявление на петролното министерство.

Междувременно турските морски власти съобщиха, че пристанището "Искендерун", разположено в южната турска провинция Хатай, е повредено поради днешното силно земетресение.