Довършването на стадионите на Ботев и Локомотив е непосилно финансово за Община Пловдив в момента.

Това заяви кметът на града Здравко Димитров на извънредна пресконференция, на която стана ясно, че е наложена глоба от 17 милиона лева на общината заради неправилно проведена обществена поръчка за пречиствателна станция.

Градоначалникът обясни, че е провел среща със собственика на “Ботев”, на която е обсъдена възможността той да финансира довършването на стадиона, а после общината да го предостави на клуба.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува Димитров, който е кмет от партията му, за недовършените арени, като същевременно поиска оставката му. По думите му държавата направила всичко необходимо да осигури средства за двете съоръжения, но кметът (няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на честния вот тази година) не направил необходимото да доведе строежите докрай.

Още от началото беше ясно, че тези пари, които бяха отпуснати от държавата в размер на 37 милиона, няма да стигнат за цялостното завършване на двете съоръжения. Тези средства бяха дадени за добро и за едните, и за другите. Със сигурност, стадионите трябва да се довършат, но общината не може да издържи финансово да го направи в момента”, рече Здравко Димитров.

В края на миналата седмица колегите ме изненадаха, че получаваме финансова глоба в размер на 17 милиона лева за неправилно проведена обществена поръчка за пречиствателна станция по времето на предишния кмет Иван Тотев. Ще платим тази глоба, но това означава, че стадионите с тези пари няма как да се построят.

Трябва да се завършат, но по този начин ще потопим общината . Ще имам среща с феновете и заедно ще търсим пари за довършването на стадионите, но общината няма да издържи финансово. В града има и други проекти, не са само стадионите. Искам обаче да има пълна прозрачност за тях“, добави Димитров. 

Кметът на Пловдив уточни, че са поискани 27 милиона за довършване на двата стадиона с писмо към Министерството на младежта и спорта, но молбата е отказана с мотива, че такива средства в бюджета не са предвидени.

Димитров обърна внимание и на феновете на Ботев (Пловдив), които заявиха намерението си да присъстват на следващата сесия на общинския съвет в четвъртък (9 февруари), когато трябва да бъде внесено предложение за отпускане на още 22,5 милиона лева за Колежа. Кметът на града обаче призна, че при новите обстоятелства не е наясно дали това предложение ще бъде гласувано.

Искам и двата стадиона да бъдат завършени. За да се довърши стадион „Христо Ботев“ с лиценз за мачове от Първа лига трябват още 6 милиона за покриване на първи етап от проекта. Нека феновете на Ботев да дойдат на сесията на общинския съвет, нямам нищо против, но предлагам да търсим заедно пари.

При тази ситуация е абсурд да се отделят такива средства. Имах среща със собственика на клуба, на която обсъдихме възможността той да финансира довършването на стадиона и после да се предостави на клуба", завърши Здравко Димитров.