Най-добрият начин за делегитимиране на президента Владимир Пунин в очите на руския елит е той да бъде открито и формално обявен във военни престъпления, както някога стана със Слободан Милошевич в Сърбия.

Това е една от стъпките, чрез която Западът може да постигне целите си за прекратяване на войната в Украйна.

Такова мнение изказа пред евродепутати преследваният в родината си руски опозиционер Дмитрий Гудков, който през 2021 г. емигрира в България. Бившият депутат от Думата участва дистанционно в дебат, организиран от Подкомисията за човешки права в Европейския парламент в Брюксел-

„Затова колкото се може по-бързо трябва да бъде създаден международен трибунал за Украйна. Това не е само въпрос на правосъдие, а нещо, което може да предизвика разцепление сред руския елит. Колкото по-бързо Путин бъде посочен като военнопрестъпник, сред този елит ще настъпи сериозно търсене на друг лидер, способен за изгради диалог със Запада в бъдеще - Поне да договори условия за вдигане на санкциите. Вярваме, че трябва да бъде предложена стратегия за излизане от санкциите“, допълни Гудков.

Сериозен проблем на руската опизиция е липсата на легитимност пред Запада, продължи дисидентът. За разлика от Светлана Тихановска в Беларус, тя няма изборен статут. Режимът в Москва не позволява на опозицията да участва в изборите. Би могло тя да получи статут на партньор или наблюдател в Европейскияу парламент или Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това ще й помогне да бъде по-ефективна и да координира работата с руските емигранти, смята Дмитрий Гудков.

За тези емигранти трябва да бъде намерено сериозно решение, настоя бившият руски депутат. Той сподели, че на много от тях все още не им дават визи и документи зда пребиваване. Те не могет да си открият банкови сметки. Нямат дори документи за пътуване, тъй като руските консулства зад граница отказват да им ги издадат под претекста, че са преследвани в родната си страна.

Според Гудков би могтло да се направи така, че тези, които публично декларират, че войната и реживмът на Путин са престъпни, че подкрепят териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, трябва да могат да поискат закрила в чужбина.

„Украйна трябва да бъде снабдена с всичко, от което се нуждае, за бърза победа. Продължителна война и дълъг конфликт са в полза на Путин. Той все още има достатъчно ресурси да изтощи Украйна в дългосрочен план“, каза емигриралият у нас дисидент.