Наскоро руският парламент гласува два закона, които ще помогнат за определянето на бъдещето на страната. Първият предвижда ограничаване на финансирането от чужбина на руските медии. Вторият трябва да позволи на руския Конституционен съд да не признава решенията на Европейския съд да човешките права и други международни съдилища.

Независимите наблюдатели се притесняват, че тези промени заплашват да отдалечат Русия още повече от европейските ценности и ще я върне във времената на репресивната система в съветски стил. Но в парламента, или Думата, само един от 450 депутати се изказа публично срещу законите.

Изглежда, 35-годишният Дмитрий Гудков  - един от най-младите и най-образовани депутати в Думата, е единственият независим политик, останал в руския парламент.

Изказванията му са смели, твърди и добре артикулирани, но са много непопулярни. Гудков нарича "позорни авантюри" руските намеси в Украйна и Сирия и казва, че законодателните промени, обсъждани от Думата, ще бъдат "разрушителни за руската икономика", най-вече за чуждите инвестиции в нея, които спаднаха вече с 12 на сто за тази година.

"Нито един инвеститор няма да дойде в тази страна, която не уважава международните закони и споразумения", каза той миналата седмица пред "Дейли бийст". "Русия е на прага на дълбока криза. 24-те ракети, изстреляни от Каспийско море към Сирия, струваха милиони долари - сума, равняваща се ва годишния бюджет на провинциален руски град."

Откровеността на Гудков го изолира дори от опозиционното крило в Думата, но той остава много голям оптимист и смелчак.

След по-малко от година в Русия ще се състоят парламентарни избори и Гудков твърдо се надява, че ще се появят и други депутати, противници на управляващото мнозинство.

"В действителност имам немалко поддръжници в парламента, които са наясно и са притеснени са бъдещето на Русия", каза той пред "Дейли бийст". "Има няколко депутати, които ме уважават, споделят либералните ми възгледи, дори в партия "Единна Русия". И макар всички те да не смеят да изказват публично убежденията си, всеки истински руски либерал работи за прокарване на реформи вътре в държавната система."

Нежеланието на другите политици да казват какво мислят може да бъде обяснено с реалната заплаха към противопоставянето на официалната линия на Кремъл, най-вече след като опозиционният лидер Борис Немцов бе застрелян през февруари под самите стени на Кремъл.

Заставането срещу мнозинството носи сериозни рискове в днешна Русия. Черните овце биват незабавно набелязвани и осъждани по метода не средновековната инквизиция като непатриотични хора, и дори по зле - като "предатели" или "изменници".

По-рано този месец няколко депутати се присъединиха към десетки хиляди руски националисти, много от които с черни маски. За да символизира нарастващата си сила, годишният марш на националистите се проведе на централния Тверски булевард в Москва, а не в покрайнините на града като предишните години. Националистите носеха плакати с надписа "Руско отмъщение", икони и комунистически знамена и поискаха президентът Владимир Путин да получи "правомощия да прочисти правителството от предатели".

Гудков настоява, че истинските предатели са корумпираните бюрократи, които вземат милиарди от подкупи и комисионни от руснаците и приемат закони, за да влошат инвестиционния климат в Русия.

"Тези "патриоти" доят Русия, за да осигурят лукс за децата си, много от които са в чужбина. Те отиват в чужбина заедно със семействата си и изнасят там парите. И да твърдят, че обичат родината си? Всички интелигентни и истински патриоти разбират истината за това крехко мнозинство", заяви Гудков, който е отявлен критик на държавната корупция и разследва кметове, губернатори и други бюрократи, които водят охолен живот и в Русия, и извън границите й.

Журналист и дипломат по образование, Гудков е наясно какво означават настоящите законодателни промени за бъдещето на Русия:

"Всеки студент първокурсник в руски юридически факултет ще ви саже, че те са нелепи и нелегитимни."

Ако някога му се случи да седне и разговаря с Путин, Гудков знае какво точно ще му каже.

"ще му обясня необходимостта от реформи, че младото поколение на Русия мисли, че трябва да бъдем в ЕС, че за да привлечем инвестиции, трябва да създадем институции, и че той, Путин, има историческия шанс радикално да реформира Русия - нещо, което един нов лидер никога не би посмял да рискува."

Но сам срещу неколкостотин депутати, Гудков е наясно с шансовете си.

"Има Политбюро от най-приближените на Путин, които влияят върху решенията на президента и много силно върху инициативите на Думата", признава депутатът. Той обаче разчита на няколко съветници либерали в Кремъл, сред които бившият финансов министър Алексей Кудрин, който е съветник на Путин по въпросите на действителната икономическа ситуация в Русия.

"Надявам се скоро да дойде денят, когато президентът ще чуе от един от тях, че Русия има нужда от нова либерална партия", казва Гудков. "Гози разговор вече може да е бил воден."

------

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Препечатваме тази статия от "Дейли бийст".