Русия продължава похода си за настаняване в Западна Африка на мястото на бившата колониална сила Франция. Днес руският външен министър Сергей Лавров е на първо посещение в Мали, предават световните агенции.

То идва след военни преврати в Мали и в съседната Буркина Фасо, чиито лидери поискаха френските и германските войски, които са с антитерористична мисия в региона от почти десет години, да се върнат у дома. Париж и Берлин обявиха по-рано такива планове. На мястото на западните сили бавно, но сигурно се установява руската частна армия "Вагнер". Местните военни лидери са отворили обятия за руснаците, които виждат като по-ефективни съюзници срещу местните клонове на Ал Кайда и групировката "Ислямска държава".

Мали и Буркина освен като зона на влияние са интересни с полезните си изкопаеми, сред които са златото и урана.

Лавров пристигна днес на първа работна визита в Мали, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Руският външен министър планира да се срещне днес с президента и водач на военната хунта полковник Асими Гоита, както и с малийския си колега Абдулайе Диоп, като след това е предвидена и съвместна пресконференция, отбелязва Франс прес.

По-рано Лавров посети Багдад, където започна дипломатическата му обиколка, включваща четири страни - Ирак, Мали, Мавритания и Судан.

Руското външно министерство посочи, че се очаква преговорите с малийските ръководители да засегнат въпроси като разширяване на руско-малийското сътрудничество в търговско-икономическата и инвестиционната сфери, активизацията на взаимодействието в перспективни области като добив на полезни изкопаеми, енергетика, инфраструктура и селско стопанство.

Сред другите теми на преговорите ще станат практическите аспекти на предстоящите доставки в Мали на руска пшеница, торове и петролни продукти.

Двете страни се очаква да обсъдят въпроси от международния и африкански дневен ред с акцент върху войната в Украйна, борбата с джихадизма в Сахел и Западна Африка. Руското външно министерство посочи, че се планира обсъждането на въпроси, свързани с укрепването на военните и военно-техническите връзки, а също и на хуманитарното сътрудничество.

Макар че малийски министри на няколко пъти вече посещаваха Москва, пристигането на Лавров в Мали е представяно от малийските власти като "първо по рода си", посочва АФП.

Неговата визита "материализира твърдата воля" на президентите Асими Гоита и Владимир Путин "да дадат импулс на нова динамика" в двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, както и в икономическата област, посочи в изявление малийското външно министерство, цитирано от АФП.