Украйна назначи днес нов вътрешен министър и нов ръководител на контраразузването като част от серия промени във висшите етажи на властта, предшествани от серия корупционни скандали и катастрофа с правителствен хеликоптер, в който загина цялото ръководство на вътрешното ѝ министерство.

Върховната рада, парламентът, утвърди Игор Клименко като нов титуляр на МВР и Василий Малюк като началник на Службата за сигурност на Украйна, предаде сайтът НВ, цитирайки депутати. Назначенията са по предложение на президента Володимир Зеленски.

Клименко, бивш началник на украинската полиция и генерал, изпълняваше длъжността на вътрешен министър от 18 януари, след като цялото ръководство на вътрешното министерство начело с предшественика му Денис Монастирски загина във вертолетна катастрофа близо до Киев. Причините за нея са в процес на разследване.

Малюк временно изпълняваше задълженията на началник на Службата за сигурност от миналия 18 юли, след като Зеленски отстрани от тази длъжност Иван Баканов. До този момент Малюк беше първи заместник на Баканов.

Баканов тогава загуби поста си заеадно с главната прокурорка Ирина Венедикова заради многото углавни производства за държавна измяна в ръководените от тях органи. Тогава Зеленски каза, че до 17 юли 2022 Украйна е регистрирала 651 случая на държавна измяна и сътрудничество с руските нашественици в органите на прокуратурата, следствието и други правоохранителни органи.

На 1 февруари Службата за сигурност започна серия обиски в домовете на видни политици и бизнесмени. Сред тяха бяха бившият вътрешен министър Арсен Аваков и олигархът Ихор Коломойски. Претърсени бяха и домовете на лица, свързани с медийни обвинения за закупуване на храни за армията на завишени цени. Уволнено беше за един ден цялото ръководство на митниците.

Тогава на фейсбук страницата на службата си Малюк обяви, че тя нанася "глобален удар по вътрешния враг" и поясни, че под това понятие разбира лица, които с действията си в различни сфери вредят на сигурността на Украйна. Той уточни, че става дума за предатели на родината и агенти на руските специални служби, лица от организираната престъпност, корумпирани държавни служители, подкопаващи икономиката на страната и стабилното функциониране на отбранителната индустрия.

Днес украинското правителство утвърди и решение, с което сменя областните управители на Днепропетровска, Запорожка и Херсонска област.