"32 месеца - за които ще платят българските данъкоплатци."

Това заяви в интервю пред БНР адвокат Ина Лулчева, след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. 

"Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни", подчерта тя в интервю за предаването "Преди всички". Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигното обвинение, обяви адв. Ина Лулчева и добави: 

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона...

Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците."

По думите й в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира: 

"След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена ганарция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление.

Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави". 

Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление, подчерта известната адвокатка, която по делото защитаваше Пламен Бобоков.

"Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено", каза тя и добави, че е научила от медиите за това (това стана вчера с интересно съобщение от прокуратурата, б.р.). По думите й вчера й е било отказано от прокуратурата да й бъде предоставено копие от постановлението. 

"Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието.

Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването", коментира Лулчева.

Според нея сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебна реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

По думите й ежедневно в работата си тя се сблъсква с произнасяния на съда за незаконност на арестите. Никой не обръща внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност, отбеляза тя. 

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още известната адвокатка.

(Клуб Z напомня, че в медии разговорно се появи изразът "бандата с чатовете")

"По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена.

Проблемът не е толкова дори с разследванията - огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", изказа мнението си тя.