Прокуратурата е прекратила делото срещу "Пламеновците" - Бобоков и Узунов, които уж заедно с русенски магистрат и посланици се бяха сговаряли за търговия с влияние.

Това дело бе едно от "каскадата", които се стовариха върху по-младия брат Бобоков (заедно с делото за опасните отпадъци и едно трето - за незаконно държане на антични стрелички).

А в частта срещу президентския съветник Узунов бе използвано освен за масирана политическа пиар кампания, и като претекст прокуратурата да нахлуе в президентството през 2020 г.  Както и да публикува чатове, в които видимо се визира Румен Радев - въпреки неговия абсолютен имунитет.

Именно с претекст това разследване на няколко пъти бяха пускани подбрани парчета от СРС съвсем официално от страна на държавното обвинение. 

Днес от държавното обвинение разпространяват предълго съобщение, в което интересното е... отзад.

То започва с това как СГП като "наследник" на Специализираната прокуратура си продължава да поддържа обвиненията по другото дело - за боклука (което пък съдът вече на два пъти прекратява поради калпав обвинителен акт и връща на прокуратурата. Да не говорим, че с някои от обвиняемите - като например главния свидетел, прокуратурата се споразумя, и ги извади от делото, б.р.)

Делото за търговия с влияние първо бе обявено гръмко, че е срещу Бобоков и Узунов, намесени бяха местен магистрат и посланици.

То обаче е било по члена за "престъпен сговор" - разбираме днес от обвинителите. Т.е. - в него са останали само двамата Пламеновци. Те се сговаряли по чл. 304б от НК - да търгуват с влияние над длъжностни лица, а по отношение на Узунов е имало и подозрение за "престъпление по служба".

След близо 32 месеца разследване обаче прокуратурата прекратява досъдебното производство. Иначе самите "деяния" са дори от още по-отдавна - от ноември 2019 г до януари 2020 г.

"От събраните при условията и по реда на НПК доказателства е било установено, че деянията не съставляват престъпления", съобщават накратко от прокуратурата.

Ето и пълния текст на днешното прессъобщение:

Софийска градска прокуратура продължава разследването срещу обвинените от Специализираната прокуратура за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци

Софийска градска прокуратура (СГП) продължава разследването срещу А. Б. и П. Б., както и срещу други лица, които бяха обвинени от Специализираната прокуратура за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

СГП припомня, че по това досъдебно производство А. Б. е обвинен за това, че е ръководел организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършвани престъпления по чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред), както и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (чл. 255, ал. 3 от НК). П.Б. е обвинен за участието си в организираната престъпна група:

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/61312-sofiyskiyat-gradski-sad-dade-hod-na-deloto-sreshtu-obvinenite-ot-spetsializirana

Софийска градска прокуратура с постановление прекрати друго наказателно производство, водено срещу П. У. и П. Б. за други престъпления. Делото, което е прекратено, е образувано на 18.06.2020 г. по отделени материали от досъдебно производство на Специализирана прокуратура и е водено за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК.  В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от месец ноември 2019 г. до края на месец януари 2020 г. в гр. Русе и гр. София е сговорено с едно или повече лица да бъдат извършвани в страната или чужбина престъпления по чл. 304б от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от 3 (три) години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта. В хода на разследването в качеството на обвиняеми са били привлечени П. Б. и П. У. - за престъпен сговор (чл. 321, ал. 6 от НК) и за престъпления по служба (чл. 282, ал. 2 от НК). От събраните при условията и по реда на НПК доказателства е било установено, че деянията не съставляват престъпления.