Сирия е поискала тази сутрин помощ от ЕС по Механизма за гражданска защита, съобщи еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич.

Турция пък е помолила за нова помощ от Общността.

Брюксел е предал на страните членки искането на Дамаск и ги е призовал да осигурят исканата от нея помощ. Ленарчич обаче отхвърли твърденията, че европейските санкции срещу режима на Башар Асад са се отразили върху хуманитарната помощ за страната.

“Те бяха наложени от 2011 г. в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу неговото собствено цивилно население, включително заради употребата на химически оръжия.

Те са насочени срещу режима и тези, които го крепят, както и срещу определени сектори на икономиката, които печелят от това”, поясни словенският еврокомисар.

Той допълни, че списъкът с искания от Сирия е дълъг. Дамаск моли за подкрепление на спасителните си екипи за издирване на хора под развалините, лекарства, медицинско оборудване, лекари и храна.

“Ще следим тази помощ да стигне до хората, които наистина се нуждаят от нея”, обеща Ленарчич.

Също днес Турция е поискала палатки, одеала и средства за отопление. До този момент 20 страни-членки и 3 асоциирани държави към механизма за гражданска защита на ЕС държави са й предоставили 36 спасителни и медицински екипи с общо около 1500 души персонал и 1000 кучета спасители.

Същеременно Европейската комисия прие препоръка и съобщение за определяне на общи цели за повишаване на устойчивостта при бедствия в областта на гражданската защита. Това включва начини европейските държави да бъдат по-добре подготвени за настъпването на природни бедствия като земетресения, наводнения и горски пожари.

Тези цели трябва да подобрят способностите на страните членки и тези, които участват в Механизма за гражданска защита на ЕС, да предвиждат и устояват на последиците от бъдещи големи бедствия и извънредни ситуации. Петте цели са следните:

Предвиждане - подобряване на оценката на риска, предвиждането и планирането на управлението на риска от бедствия;

Подготовка - повишаване на осведомеността за рисковете и готовността на населението;

Предупреждаване - засилване на ранното предупреждаване;

Реагиране — повишаване на способността за реагиране на Механизма за гражданска защита на ЕС;

Сигурност — гарантиране на стабилна система за гражданска защита.

За да започне изпълнението на тези цели, Европейската комисия стартира 5т водещи инициативи — по една за всяка цел. Сред тях е preparEU - паневропейска програма за повишаване на осведомеността за устойчивостта при бедствия, насочена към европейските граждани.