По време на иначе широко рекламираната през официалните канали на прокуратурата и станала вече прословута т. нар. молитвена закуска в САЩ, обвинител №1 Иван Гешев всъщност се оказа, че бил в отпуска. 

"В периода 30 януари - 7 февруари 2023 г., включително Иван Стоименов Гешев - главен прокурор на Република България, е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещение в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България."

Това пише в официално писмо от държавното обвинение, подписано от Красимира Филипова, заместничка на Гешев. Отговорът е на въпроси, зададени от вече бившия депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Той е поискал да разбере няколко неща около изпълнената с неочаквани обрати информация около тази визита:

1. По покана на кои конгресмени е участието Ви в мероприятието?

2. Кой поема таксата за участие в мероприятието?

3. Кои са придружаващите Ви лица?

4. За сметка на кое перо от бюджета на съдебната власт са изразходвани средствата за командировката и какъв е техният размер?

Гешев се оказва, че е ходил на закуската като частно лице, по време на отпуска. Мирчев отбелязва по този повод: 

"Иновативен е този подход на прокуратурата да запознава обществото какво ще прави главният прокурор по време на почивката си."

Той задава още въпроси:

- Защо прокуратурата отразява на сайта си отпуска му в САЩ със снимки на отделните официални събития, вкл. в Конгреса?

- Имало ли е с Гешев командирован служител от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск?

Присъствието Гешев на Националната молитвена закуска беше първоначално рекламирано от медии, близко до прокуратурата, че е по покана на президента на САЩ Джо Байдън, като общото впечатление, което трябваше да се създаде, беше за близост и доверие от страна на американската страна към българския обвинител №1. След недвусмислен отговор от посолството на САЩ на запитване на в. "Сега", че няма такова нещо и Байдън не организира събитието, се появи нова версия - отива по покана на двама конгресмени.

От тази година обаче популярното събитие, което се случва в първия четвъртък на февруари още от 1953 г., не се провежда в хотелска зала, а в посетителския център на Конгреса на САЩ. Присъстват само конгресмени, които имат право на един придружител; няма сервирана закуска, а кетъринг на крак. Това стана ясно след запитване на "Свободна Европа". Оттук дойде и шегата, че Гешев ще гледа закуската на монитори. 

Българският главен прокурор всъщност участваше в друго събитие във Вашингтон, организирано от бивши и действащи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските през годините. Това е т. нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред активистите на това събитие са именно конгресмените републиканци Робърт Адерхолt и Пийт Сешънс, по чиято покана прокуратурата официално призна, че Гешев е във Вашингтон

На част от снимките Гешев седи редом до лидерите на опозицията в Косово. До него са Мемли Красничи, лидер на опозиционната Демократическа партия на Косово, основана от Хашим Тачи. В публикация във фейсбук Красничи казва, че организираната от двамата конгресмени дискусия е била модерирана от Фатмир Медиу - лидер на опозиционната Републиканска партия в Албания.

На изпратените от прокуратурата в София снимки се вижда, че в съседство на Гешев седи и Рамуш Харадинай, бивш премиер на Косово, който беше разпитван и оправдан от трибунала в Хага за престъпленията в бивша Югославия. Той е бивш командир от Армията за освобождение на Косово и съратник на бившия президент на страната Хашим Тачи,

От туит на полския политик Каспер Плашински там се видя присъствието и друг български политик - Хамид Хамид от ДПС, който участваше в същото мероприятие. Официална информация от ДПС за присъствието на Хамид там нямаше.

Самият български главен прокурор пусна няколко туита, сниман с конгресмена Робърт Адерхолт, известен като крайно консервативен във възгледите си, изявявал се като привърженик на Тръмп.

Въпреки че Гешев, както става ясно с новата версия от държавното обвинение, по това време е бил в отпуска, т.е. присъствал е там в качеството си на частно лице, от прокуратурата и преди, и по време на операция "молитвена закуска" не спряха повече от активно да информират с официални прессъобщения какво се случва.