Германският канцлер Олаф Шолц предупреди за риска от "публична надпревара" във връзка с оръжейните доставки за Украйна.

"Кухите вътрешнополитически изявления" на откритата сцена биха навредили на единството на западните съюзници, заяви Шолц в изявление на правителството в Бундестага и потвърди:

"Германия няма да участва в това."

Според него всякакъв дисонанс и спекулации за евентуални различия в интересите на съюзниците са от полза за руския президент Владимир Путин и неговата пропаганда.

Шолц защити и решението си да достави бойни танкове на Украйна, което понякога беше критикувано като твърде колебливо.

"Сплотеността на нашия съюз е най-голямото ни предимство", каза той.

Това единство се запазва и укрепва, "като първо се подготвят решенията поверително и едва след това се съобщават". Така той и президентът на САЩ Джо Байдън са договорили решението да доставят на Украйна танкове "Леопард 2" и "Ейбрамс".   

Шолц отново обясни на депутатите трите си основни принципа при вземането на решения относно доставките на оръжие.

„Не позволяваме на една държава да анексира със сила части от друга държава и по този начин да поставя под въпрос основните принципи на мирния ред в Европа. Ето защо подкрепяме Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост срещу агресивната война на Русия - толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви той.

Второ, няма да се вземат решения, "които биха направили НАТО страна във войната", каза Шолц. От Русия зависеше дали ще сложи край на войната. Трето, Германия ще продължи да взема всички решения "в хармония с нашите партньори и съюзници".

Ще продължи да се осъществява тясна и поверителна координация със САЩ, Франция, Великобритания и други партньори.

"Гражданите на тази страна могат твърдо да разчитат на това и аз държа на думата си", потвърди Шолц.

Шолц отново увери Украйна в непоколебимата солидарност на Германия и Европа. На предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък ЕС ще потвърди обещанието, дадено на Украйна през юни 2021 г., заяви Шолц в изявление на правителството в Бундестага:

"Украйна принадлежи на Европа, нейното бъдеще е в Европейския съюз и това обещание е вярно."

Според канцлера партньорите ще използват извънредния Европейски съвет, за да "съгласуват позициите си и да определят бъдещия си курс".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел ще докладват за посещението си в Киев миналата седмица, съобщи Шолц. Прекият обмен с украинския президент Володимир Зеленски "е много важен за всички нас", каза Шолц.