Русия разпространява фейкове, представени като "международни", за да подкопае европейската подкрепа за Украйна, предаде "Блумбърг", цитирана от "РБК-Украйна".

Информационната агенция цитира четири случая в проучвания на Европейския съюз, при които са създадени фалшиви заглавни страници, които имитират визуалния стил на европейските сатирични списания, за да атакуват Украйна и президента Володимир Зеленски.

Дадени са припери и с два видеоклипа, които имитират облика на "Ал Джазира" и "Евронюз". Разпространяват се лъжи, че украинските футболни фенове са били "задържани в Доха заради поведението на нацистите по време на Световното първенство", както и че германска аукционна къща ще унищожи руски произведения на изкуството.

След публикуването на тези фейкове, съдържанието бързо е разпространявано от канали, свързани с руски държавни медии. В проучване на ЕС е анализирана извадка от 100 случая на манипулиране на информация в периода от октомври до декември 2022 г. 60 от тях са свързани с руската инвазия в Украйна.

"Тази война не се води само на бойното поле от войници, тя се води в информационното пространство, като целта е да се спечелят сърцата и умовете на хората. Имаме много доказателства, че Русия стои зад координирани опити за манипулиране на обществения дебат в отворените общества", цитира "Блумбърг" думите на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той сравни настоящите руски журналисти, които стоят зад информационните манипулации, с Йозеф Гьобелс, главният пропагандист на Адолф Хитлер.