В България мнозина са пропагандатори на каузата на Русия. Но с напредването на войната доверието на сънародниците ни в нашата "освободителка" и президента й Владимир Путин намалява.

Това със сигурност се забелязва от руските пропагандатори, които едва ли са доволни от работата на колегите си в България.

Тези размисли провокираха въпроса: "Какви ли съвети биха им дали, за да вдигнат нивото си?" Резултатът бе това напълно хипотетично съобщение по "Телеграм" от Москва, което в най-добрите руски традиции е било адресирано погрешно - до журналист на Клуб Z.

Ето го и него:

---

Здравствуйте, болгарские братушки!

Коллеги пропагандистый!

Дорогие товарищи!

Нека ви информираме, че „специалната военна операция“ се движи по план. Но не и благодарение на вас.

Какви ги вършите, докато братската ви армия постига победа след победа срещу нацистите в Украйна? Следим коментарите ви във фейсбук – ами айде малко по-сериозно! Кого ще убедите в праведната ни кауза, като наречете „Наркоманът Зеленски“ „наркоман“? Той че е такъв – такъв е, не се съмнявайте, ама за тези неща си има правила, има принципи.

Драги палета, оценяваме ентусиазма ви, но не става само със зъбене и джафкане. Разбере, така ни разваляте имиджа, а само до вас не ни е сега.

За да не ни излагате повече, решихме да ви припомним принципите от нашата малка Библия – „Кратък наръчник на руския пропагандатор“. Следвайте ги дословно и ще видите, че повече българи ще започнат да ви вярват.

Четете сега и после обратно на клавиатурите!

 I. Всичко непризнато от Москва е „фейк“

Нека ви го кажем на прост език, за да ни разберете – щом нашите хора от Москва не признаят нещо за истина, значи не се е случило. „Фейк“ е. Понятно?

Гледаме, че за разлика от медиите в Русия, при вас се публикуват много лъжи за „специалната военна операция“. Трябва да бъдете бдителни и да не им позволявате да ви манипулират.

Нашата армия никога, подчертавам – никога, не е стреляла по обекти, населявани от цивилни нацисти. Ако сме бомбардирали детски градини, училища, болници и театри, то е било защото там са се укривали военни нацисти. Или пък цивилни нацисти, които са имали връзки с военните. Свободата иска жертви. 

Обвиняват ни и уж, че сме извършили клане в Буча. Така, първо – в Буча клане не е имало. Не знаем защо се вдига шум около тази комична провокация. Онези, дето се правят на умрели, до един са актьори. Потърсете, има клипче на един как му шава ръката.

Добре, де, това за ръката е зрителна измама. Обаче този, когото убеждавате, може и да не го знае. Така че давайте смело. Това е благородна лъжа в името на борбата срещу нацизма.

II. Не бягайте от противоречието. Използвайте го

Това за шаващата ръка да не ви обърква. Ние също се бяхме малко смутили от смесените сигнали на Кремъл през последните седмици – ту ще кажат, че е „фейк“, ту ще обвинят нацистите, че са избили местното население, за да наклеветят доблестните ни войници.

И тогава ни просветна, че гениалните ни лидери умело упражняват „противоречието“ – втория принцип от „Наръчника“.

На кого му пука какво точно се е случило в Буча? Преценете събеседника си на кое е по-склонен да повярва и му представете съответната теза.

После, като натрупате опит, ще знаете как да изразявате и двете теории убедително. Цаката е да ги представяте последователно, без да ги противопоставяте. Така втората може да се възприеме като бонус – допълнителен довод защо Русия е невинна и онеправдана.

Неусетно ще се научите да навързвате 5-6 теории за Буча една след друга. Тогава вече ще сте разбрали, че целта не е от раз да превърнете събеседника си в приятел на Русия. Мисията ви е да привлечете вниманието му, да го упоите.

Ако трябва, кажете на слушателя си, че армада от извънземни чинии, предвождани от Бандера, са бомбардирали украинските домове. Кой знае, може да е от онези, дето вярват, че илюминатите управляват света.

Използвайте противоречието срещу събеседника си, удавете го с информация и продължавайте да го омайвате, докато не признае колко малко знае за Русия, Украйна и Буча. Тогава ще сте с единия крак през вратата.

III. Повтаряйте, докато създадете истината

Защо и до днес продължаваме да твърдим, че Украйна е управлявана от нацисти и в Донбас е извършван геноцид? Първо, защото това са фактите. Второ, защото като ги повтаряме, ги правим още по-истинни.

Колкото повече припомняме една и съща идея, толкова по-голям е шансът да посеем зрънцето на съмнението в съзнанието на събеседника ни. Така той сам ще се реши да модифицира разсъдъка и моралния си компас.

Понякога може да ви се налага да спорите с отявлени русофоби, които твърдят, че „специалната военна операция“ е война и че Русия е агресор. Те са „мъртви души“, които няма как да извадим от лапите на Америка. Но ако се разправим достатъчно ефективно с тях, „неутралният“ зрител може да бъде спасен.

 

За тази цел трябва да ги накараме да допуснат грешка. Тук отново идва на помощ "повторението".

Нека дадем пример: Ако изтъкнете за пореден път, че клането в Буча е „фейк“, русофобът може да се изкуши и да попита дали гладоморът, изнасилването на 100 000 жени в Берлин през 1945 г. или разрушаването на Грозни са били „фалшиви“.

Това обаче би било грешка. Престъпленията от миналото нямат никаква връзка с настоящето, по същия начин както жестокостите на Нацистка Германия не означават, че през 2022 г. Берлин упражнява терор срещу населението или съседите си.

Колкото повече събеседникът ви напуска пределите на днешна Украйна и говори за Ленин, Сталин или Хрушчов, толкова по-добре.

Най-добрият начин да сриташ задника на надут западняк е като го запознаеш със скелетите в неговия собствен гардероб.

IV. „Защо биете негрите“?

Когато русофобът приключи тирадата за това колко лоша уж е била страната ни в миналото, трябва да сте готови за контраатака.

Навярно събеседникът ви смята Америка за по-миролюбива от Русия? А какво мислят хилядите невинни убити в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Югославия, Виетнам? И това е само върха на айсберга.

Нима само допреди няколко десетилетия САЩ не третираха чернокожите си жители като втора класа граждани? Над 98 процента от туземското население на Северна Америка измря, след като янките превзеха континента. Кои са те да ни обвиняват в извършването на геноцид?

Ами западните европейци? Кой колонизира половината свят? Кой пороби и изнасили цяла Африка? Наистина ли искате да се сравняваме.

Ако русофобът сам реши да напусне Буча и да се вгледа в историята, не само не бива да го спирате, насърчавайте го. Не му давайте път обратно към съвремието. Набийте му в главата на какви основи е изградено западното величие, за да си държи после устата затворена.

V. Обвинявайте враговете за всичко. Особеното за нещата, които Русия върши

Русия винаги е била, е и ще бъде миролюбива нация. Но нацистите и техните съюзници са коварна паплач. Винаги са мразили страната ни и ако от тях зависеше, тя нямаше да фигурира на картата на света.

Те не уважават легитимното право на Русия да другарува над братските си народи. Затова няма защо да ги третираме по различен начин.

Спуснат ли ни от Кремъл информация, че Киев разработва ядрено оръжие, или че американците са поддържали биолаборатории в Украйна, нямаме основание да вярваме, че това не е така. Атакувайте ги братя, не проявявайте милост.

В последно време наблюдаваме как се прокрадва западната опорка, че Русия обвинявала враговете си в престъпления, които извършва или предстои да изпълни.

Е, в едно нещо да са прави. Макар и отчасти. Нещата, които вършим, не може да се нарекат „престъпления“. Ние само се защитаваме, те са агресорът. Те са тези, които с общи усилия се опитват да ни унищожат.

Затова може да заключим, че след като нашите лидери започнат да обсъждат нещо, то враговете ни вероятно вече са на път да го осъществят.

Е, за какво да си траем тогава? Светът трябва да научи колко подли са Западът и Зеленски!

Когато ги обвиняваме, че подготвят химическа атака – каква е гаранцията, че не са се задвижили към изпълнението й? Не че ние планираме химическа атака, де. Това е „фейк“.

 

Само даваме хипотетичен пример.

Краят на историята и последният пропагандатор

Коллеги пропагандистый!

Дорогие товарищи!

Много сте далеч от нивото ни и затова трябваше по братски да ви нахокаме. Не ни се обиждайте, правим го от любов.

Нека сега ви насърчим, като разкажем в какъв рай живеем след началото на „специалната военна операция“.

Работата у дома никога не е била толкова лека. Всички екстремистки медии бяха затворени. Някои от най-наглите глашатаи на Сорос гледат слънцето през прозорци с решетки.

Великият Владимир Владимирович окончателно изкорени плъзналите плевели на перфидния западен либерализъм по нашата територия. Не Украйна, не Донбас – триумфът на „специалната военна операция“ е в утвърждаването на руския патриотизъм.

Русия навлиза в края на своята история. И ние ще сме нейните автори.

Като деца ни преподаваха за Отечествената война. Всички бъдещи поколения ще учат за Втората отечествена война – конфликтът за душата на Русия, в който ние излязохме победители. Екстремизмът вовеки ще бъде затрит от нашия ген.

Затова, освен автори, ние сме и последните пропагандатори в историята на нашата страна. След години днешните ученици сами ще вършат работата ни. И то дважди по-добре.

Затова дерзайте, коллеги пропагандистый, дорогие товарищи!

Бъдещето на България е във ваши ръце.

Край на съобщението.