Катарски инвеститори планират да направят "много сериозно" предложение за закупуването на “Манчестър Юнайтед” на американското семейство Глейзър, съобщи британският в. "Дейли Мейл”, като се позова на свои източници.

Имаше конкретен резултат от тази публикация, цитирана по цял свят - акциите на “червените дяволи” се вдигнаха с цели 17 процента. Нещо, което скоро не се бе случвало с такива измерения.

В публикацията се посочват неназовани като личности или компании "група частни инвеститори, богати лица" от Катар - домакинът на последното Световно. По непотвърдена информация Глейзър искат за “червените дяволи” рекордните за футболен клуб поне 6 милиарда паунда.

Те практически обявиха “Юнайтед” за продан - или допуснаха миноритарен дял чрез партньорство, към края на м.г. Тогава същото направиха и собствениците на “Ливърпул”, но се твърди, че размислили напоследък.

“Дейли мейл” и “Блумбърг” твърдят, че зад интереса към “Юнайтед” стои държавният фонд Qatar Sports Investments (QSI), който притежава “Пари Сен Жермен”. Което може да породи трудности, тъй като придобиване няма да бъде одобрено от Висшата лига, британското правителство и УЕФА.

Зад фонда реално стои катарският монарх шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който е фен на “Манчестър Юнайтед” и зад интереса му стои и фенска емоция, а не само инвестиционен интерес, твърди вестникът.

Същевременно той искал да се съревновава с кралските фамилии на Абу Даби и Саудитска Арабия, които практически притежават “Манчестър Сити” и “Нюкасъл”.

Гигантът INEOS на най-богатия британец - Джим Ратклиф, официално влезе в надпреварата по-рано тази година. Ратклиф също не крие, че е почитател на “Юнайтед”.

Феновете на “Манчестър Юнайтед” постоянно настояват за промяна в собствеността, недоволни от управлението на американското семейство. Последният спечелен трофей бе през 2017 г., когато отборът се поздрави с успех в турнира Лига Европа и с Купата на Лигата в Англия.

В публикацията на "Дейли мейл" се твърди, че катарците ще представят планове за реконструкция на "Олд Трафорд" или направо издигане на нов стадион, вложения в база и солидни средства за лятна селекция.