Предизборно: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща продължаване на проучванията за газ в българската акватория на Черно море.

Вчера Борисов се е срещнал с управителя на "Тотал Енерджис ЕП България БВ" Ив Лю Стънф, за което разбираме от кратка публикация във фейсбук профила му. 

"При следващо управление на ГЕРБ ще стартираме преговори с "Тотал" и ОМВ за участие на държавния Български енергиен холдинг като акционер с до 20% в проучването на блок "Хан Аспарух" в Черно море.

По този начин ще продължим работата си по осигуряване на енергийната сигурност и независимост на България. 

Обнадеждени сме от последните новини от Турция, където само преди месец бе намерено голямо газово находище на 5 км от морската граница с България", пише Борисов.

Разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Хан Аспарух" бе удължено през 2022 г. с още две години, след сключения преди повече от десетилетие договор с "Тотал" и ОМВ - с решение на кабинета "Петков".

Това стана през април, след като днес министърът на енергетиката тогава Александър Николов (сега обект на интерес от страна на прокуратурата, защото България отказа да плаща в рубли на "Газпром") подписа допълнително споразумение към договора с представители на проучващите компании.

Срокът за проучванията бе удължен по искане на титуляря на разрешението. От "Тотал Енерджис ЕП България" Б.В. и "ОМВ Офшор България" ГмбХ мотивираха искането си с идентифицирана перспективна площ, която дава възможност за допълнително тестване на блока за потенциални залежи.

За срока на двегодишното удължаване на разрешението компаниите предвиждат допълнителни геоложки и геофизични работи на стойност 900 хил. евро. Те ще подкрепят инициативи в областта на здравеопазването, безопасността и опазването на околната среда на стойност 355 хил. евро. Планираното обучение на български специалисти е на стойност 200 хил. евро. Общите инвестиции за този период са 1,455 млн. евро, съобщиха тогава от МС.