Общинският съвет в Пловдив отпусна 32 719 745 лева с ДДС за довършването на стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“. С 46 гласа „за“, 1 „против“ и без въздържали се съветниците приеха предложението средствата да бъдат осигурени за двете съоръжения.

Парите ще бъдат отпуснати от общинския бюджет и разпределени в три години. За настоящата и двата клуба ще получат по малко над 5 млн. лв. Беше взето решение да бъдат съставени комисии, които да следят за качеството на строителството и изразходването на средствата.

Преди сесията привърженици и на двата елитни пловдивския клуба се събраха пред сградата на Общинския съвет, за да заявят исканията си за допълнително финансиране. Това бе предшествано от призив на Бойко Борисов за оставка на кмета Здравко Димитров, тъй като не изпълнил започнатото от ГЕРБ със стадионите.

Множество полицаи, включително от София, се грижиха за опазването на обществения ред и до напрежение между феновете не се стигна. По шестима представители от привържениците на “Ботев” и “Локомотив” бяха допуснати до залата, за да присъстват на сесията. 

Председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ Борис Гиздаков и Емил Геранов в качеството си на представител на Клуба на привържениците на “Локомотив” взеха думата и отправиха апел за довършването на стадионите.

По време на обсъждането на точката общинските съветници се обединиха около мнението, че съоръженията трябва да бъдат довършени и това е в интерес на град Пловдив. И предложиха кметът Здравко Димитров да отправи ново запитване към Министерството на младежта и спорта за отпускане на средства и от държавата. 

"Стадионите ще бъдат довършени, но няма да бъде лесно на общината. Ще търсим финансиране и от държавата. Сумата обаче няма да може да стигне за цялостното довършване на двата стадиона. Може би средствата ще бъдат достатъчни за стадион "Локомотив", но за "Христо Ботев" със сигурност ще трябват още пари", коментира Здравко Димитров.

Първоначално Димитров заяви, че ще внесе предложение за отпускане на 22,5 милиона лева само за стадион "Христо Ботев", но след това кметът оттегли предложението и общинските съветници гласуваха за равно финансиране на "Колежа" и "Лаута". 

Вчера фенската трибуна “Бесика” на ст. “Локомотив” (на снимката) получи акт 16.