"Първо да бъдат преустановени бойните действия и после да се преговаря - а кой какво ще владее, върне и получи, това е друг въпрос."

"И в Съединените щати има мнения, че да кажем, Донбас и Крим ще трябва да останат за Русия."

Размислите за постигане на мир в Украйна са на съветника на служебния премиер Гълъб Донев и стратег на президента Румен Радев - Александър Маринов. В интервю за Нова тв Маринов бе помолен да коментира вчерашния туит на Радев, а именно: "Година след началото на войната между Русия и Украйна фокусът трябва да е върху нейното преустановяване и върху усилията за мирно решение". Заради него държавният глава си навлече множество негативни коментари.

"Аз не съм говорител на президента, той се изразява достатъчно ясно", заяви Маринов. Но посочи, че все повече световни политици и общественици говорели като българския президент - за постигане на мир. Ясно било, че има риск от ескалации, това го констатирали западни експерти. "Ясно е, че трябва да се мисли как тази война ще приключи". За съжаление, посочи Маринов, имало прецеденти от различен тип. "И до ден днешен на много места по света има има много окупирани територии, които не прилежат на държавите, които са ги окупирали, пък те съвсем не стоят зле в световен план", заяви.

В подкрепа на думите си Маринов обяви изказване на американския генерал Марк Мили.

"Марк Мили съвсем ясно каза, че не вижда мир чрез изтласкване на Русия", заяви стратегът на Радев. "Как ще си представим бъдещето е съвсем друг въпрос. Те за това са преговорите. Въпросът е, че трябва да се спрат военните действия."

(Генерал Мили не е казвал нищо подобно. На няколко пъти в края на 2022 и началото на 2023 г. той предположи, че ще е "много трудно" на Украйна да изтласка Русия от окупираните територии в рамките на 2023 г. "Вашингтон пост" съобщи през ноември, че след като украинците си върнаха Херсон, генералът подкрепял започването на мирни преговори, тъй като Киев е щял да преговаря от "по-силна позиция". Ето какво каза военният в отговор на запитване на американската медия:"Що се отнася до подходящото време за стартиране на преговори, ние многократно казахме, че украинците ще вземат това решение, не ние".  Тоест, изявлението на Маринов по адрес на Мали напълно противоречи на позицията на генерала - всъщност, колкото повече украинците изтласкват Русия, толкова по-добре би било при предполагаемите бъдещи преговори.

Трябва да се спомене също, че в началото на февруари 2022 г. Мили прогнозира, че при руска инвазия Украйна ще падне "до 72 часа". - - бел. ред.)

Тази победа не изглежда ли по един единствен начин - и той е изтегляне на Путин от всичко, което заграби с военната си сила, бе попитан Маринов. И отвърна:

"Така изглежда победата от гледна точка на Украйна, но в конфликта има две страни. И при положение, че едната не може да надделее над другата с военни средства, трябва да се преговаря."

Маринов така и не можа да формулира ясно каква трябва да е българската позиция, освен това да не ескалират военните действия. И "припомни" изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в отговор на въпрос на български евродепутат дали НАТО воюва с Русия, казал: "НАТО не воюва, но страни от НАТО воюват с Русия". "Нали си давате сметка, че това може да бъде много опасно. Тоест, това нещо трябва да бъде прекратено" - заяви премиерският съветник.

(Истината е обратната. Твърдението, че в Украйна Русия воюва не с войските на Киев, а с НАТО, е една от основните опорки на Кремъл днес, която говорителят на Путин Дмитрий Песков и руският външен министър Сергей Лавров повтарят често. Столтенберг многократно е заявявал, че НАТО не воюва с Русия и прави всичко възможно да не се стигне до такова разширяване на конфликта. Отделни държави от НАТО подпомагат Украйна и техните лидери многократно са заявявали, че не виждат това като въвличане във войната. Столтенберг няма право и никога не е говорил от името на отделни държави членки." - бел.ред.).

Маринов припомни и че парламентът взе решение да помагаме на Украйна с оръжия, като изпълнението бе на Министерския съвет, но пък после от МС го ревизираха - за всяка помощ да се изисква разрешение от Народното събрание (НС обаче в момента няма, съответно - няма и как да продължим да помагаме, бел., ред).

- Украйна как да стигне до мир, ако няма оръжие. България дава ли знак, че иска Русия да запази заграбеното - бе попитан съветникът. И последва:

- България дава знак, че първо трябва да бъдат преустановени бойните действия и след това да се преговаря.

- Но при какви граници, териториални?

- Прекратяването на бойните действия означава просто да спрат да стрелят. 

- Който каквото владее, там остава?

- Не. Означава, че започват преговори, а кой какво ще владее, ще върне и ще получи - това е друг въпрос. Вие самите знаете, че по света има различни мнения. И в Съединените щати има мнения, че да кажем, Донбас и Крим ще трябва да останат за Русия.

- Това българска позиция може ли да бъде?

- Не, никой не е чул такава позиция, със сигурност. Тази позиция трябва да бъде изработена от българските институции.

- Близо ли сме до такава позиция?

- До каква?

- До това, че кой до където е стигнал.

- Ние по тези въпроси няма защо да взимаме позиция. Ние взимаме позиция, че наблизо до границата ни се води война, има риск от ескалация и тази война трябва да се направи всичко възможно да бъде прекратена, защото умират хора.

Ние сме в широк кръг от държави, които не могат да функционират без ядрена енергетика, каза още Маринов по повод евентуалното българско вето върху санкции за руската ядрена енергетика. И посочи, че вчера от Агенцията за ядрено регулиране е обявила риск от спиране на АЕЦ "Козлодуй" при такова решение.

По отношение на политическата криза у нас и предстоящите избори, стратегът на Радев не виждал да са преодолени разделителните линии между партиите.