Тази седмица шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви край на програмата по вербуване на затворници за фронта. Олга Романова, която оглавява група за правата на руските затворници, изтъкна, че с тази задача се е заело министерството на отбраната.

Това е поредното доказателство за провала на опита за преврат в Русия, твърди руският дисидент и основател на сайта "Gulagu.net" Владимир Осечкин пред "Можем обяснить".

По думите му миналата есен Евгений Пригожин, чеченският диктатор Рамзан Кадиров и генерал Сергей Суровикин сформирали триумвират и се опитали да "превземат" руското военно министерство и да заемат ръководна роля в конфликта в Украйна.

През септември Кадиров и Пригожин действително засилиха критиките си срещу руските командири, особено след катастрофата в Лиман.

"Суровикин се целеше за поста първи зам.-министър на отбраната или направо за министерския пост. Кадиров имаше планове да оглави Националната гвардия", твърди Осечкин и допълва. "Що се отнася до Пригожин - той искаше да седне на мястото на шефа на ФСБ. Той се бои от ФСБ, под техен контрол е и осъзнава, че няма как да има политическо бъдеще без да унищожи архивните компромати на "Лубянка" срещу него".

Суровикин единствен достигна значим успех. На 8 октомври 2022 г. той бе назначен за командир на руските сили в Украйна, като замени на поста приближения до Сергей Шойгу (военния министър) генерал Валери Герасимов. 

Провалът на преврата

Защо Путин все пак си променя мнението и решава да заложи на "старата гвардия" - може само да се спекулира. Именно със Суровикин започва падението на превратаджиите - на 11 януари Герасимов бе възстановен на поста си.

Експертът Майкъл Кофман предполага в последния епизод на военния подкаст "War on ther rocks", че Путин е повярвал повече на визията на Герасимов за възобновяване на офанзивата в Украйна с цел превземане на Донбас. Докато Суровикин, който стабилизира руските редици след отстъплението от Херсон, бил прекалено резервиран в обещанията си.

Осечкин твърди, че когато е трябвало да действат заедно и тримата са заели твърде пасивна позиция и са позволили на Шойгу и Герасимов да спечелят отново благоволението на вожда, въпреки грешките от началото на инвазията.

"Пригожин и Кадиров се опитваха по всякакъв начин да демонстрират своята близост с Путин. Но освен случайните срещу между Путин и Кадиров, нищо повече от това не произлезе".

Краят на Пригожин?

Суровикин бе понижен до заместник на Герасимов и ще бъде съхранен заради способностите си от руското военно министерство. Кадиров пък е разглеждан като безобиден "потребител на "Тик-Ток" (отново Осечкин, но пред ">"Ходорковски LIVE"), който изпълнява важна задача в Чечения - държи местното население под контрола на Москва.

Положението на Пригожин е много по-тежко. Той е разглеждан като заплаха от режима. Дори Кремъл вече не гледа добронамерено на бизнесмена. В разговор с "Ню Йорк Таймс" Сергей Марков, бивш съветник на Путин, съобщи, че високопоставени лица от Москва разпространяват едно и също послание:

"Не промотирайте прекалено много Пригожин и "Вагнер", цитира Марков без да издава имена. "Това беше искане от ръководството, не само към мен. Те очевидно не искат да го въвеждат в политическата сфера, защото е твърде непредсказуем – малко се страхуват от него."

Герасимов и Шойгу са поели по пътя на отмъщението срещу Пригожин - стана ясно, че при обиколките си по затворите шефът на "Вагнер" е предупреждавал затворниците, че до няколко месеца ще бъдат накарани да влязат в руската армия, където ще бъдат използвани за "пушечно месо" (впрочем - любимата тактика на самите "музиканти"). 

Осечкин прогнозира, че бъдещето на бизнесмена ще бъде "теч по канализацията".

Обречената руска офанзива

Започнала ли е руската офанзива, или не? 

Отговорите са разнозначни. Очакваното струпване на руски бойни машини се наблюдава - по данни на английския "Телеграф" Путин събира 2000 танка, 4000 бронирани превозни средства, 800 системи за изстрелване на ракети, 400 бойни самолета и 300 000 войници за "огромна инвазия" в Донбас през следващите 10 дни.

"Ню Йорк Таймс" дори публикува карта на потенциалното руско нахлуване.

Военният експерт Филипс О'Браян обаче посочва три причини, поради които руската офанзива няма да постигне целта си - а именно, превземането на Донбас. Първата причина е логистиката - руски складове все още се намират извън обхвата на HIMARS (80 км).

"Това означава, че близо до фронта руснаците трябва да разчитат на малки, разпръснати депа и постоянно снабдяване с камиони, движещи се от по-големите депа далеч зад линията на съприкосновение. Осигуряването на пробив при тези условия би било трудно и за най-ефективната армия в света с голям брой модерни камиони, ремаркета и т.н. Руската армия не е такава".

Като втора причина О'Браян изтъква, че провеждането на голяма комбинирана офанзива е изключително трудно и изисква сложни операции от най-висок клас. Това обаче не е начинът, по който воюват руските сили. 

Третата причина е наблюдението. САЩ са в постоянен контакт с украинските сили и ги предупреждават за всякакви значителни руски маневри на бойното поле. Затова идеята, че руската армия просто ще прегази украинските защитници изглежда изключително наивна за О'Браян.

Бахмут и Угледар - гробници на руски войници

Доказателство за некомпетентността на руската армия може да потърсим в Бахмут - днес Пригожин се похвали, че войските му са превзели Красная гора.

Но тактиката остава непроменена - хвърляне в предни линии на слабо въоръжени затворници, които разкриват украинските позиции и помагат на елитните "вагнеровци" да действат по-ефективно. Така с цената на десетки литра кръв "музикантите" превземат метър по метър околностите на Бахмут.

При превземането на Красная гора Пригожин изтъкна, че неговата армия няма нищо общо с катастрофалната руска офанзива в Угледар.

И има защо. Ако сте загрижени от съобщението на "Телеграф" за предстояща огромна руска офанзива, може да погледнете няколко клипчета от опита на руснаците да пробият край Угледар, в опита си да окупират цялата територия на Донецк.

По данни на британското военно министерство през последните 2 седмици руската армия търпи най-големият брой жертви от първата седмица на войната насам - средно по 824 на ден. Мнозинството от убитите са край Бахмут и Угледар.

Може би сега е моментът да споменем, че край тези две места са позиционирани най-добрите руски части.

Да, руската офанзива определено не върви по план.

Рашисти на седмицата

Седмицата няма да завърши пълноценно, ако не се посмеем на въображението и откровената лудост на руските пропагандисти.

"Бронзов медал" присъждаме на поредната класика на бабите от "Отрядите на Путин", която не се нуждае от описание. Просто вижте.

"Сребърен медал" заслужено получава водещият на руската версия на "60 минути" Евгений Попов заради следното изказване:

"В допълнение, Босис (Джонсън) има ново хоби - той реши да се занимава с живопис. Всеизвестен факт е, че кравите са основният източник на вдъхновение за Джонсън. Той ги рисува с пастели. Не е лесно, но Борис се е превърнал почти в специалист по анатомия на "рогатите модели". Има подозрения, че с рисуването на свещените животни за индусите, Борис се опитва да спечели благоволението на Риши Сунак, за да му "начертае" длъжност в своето правителство".

"Златото" присъждаме на Евгений Пригожин. Не защото много му се насъбра и ни става жал. А заради любовта му към Украйна.

В интервю на 10 февруари той съобщи, че подкрепя идеята, след като Русия завладее всичките територии до Ламанша, да преотстъпи на украинците земите на Франция, Италия или... България:

"Ако трябва да стигнем до Днепър - ще ни отнеме 3 години. Ако трябва да окупираме ДНР и ЛНР - ще трябва да работим поне година и половина - две. Ако трябва да стигнем Ламанша, тогава имам идеален план. Трябва хубаво, както между 1941 и 1945 г., да заключим цялата страна. Никаква Турция, никаква Франция, никакво отпускане. Всички си слагаме работните дрехи и отиваме да работим като Папа Карло. Само ако свършим добра работа, ще можем да зададем въпроса - "къде е нашият Ламанш". И тогава на 100%, мисля, че няма да има някой против, ще дадем на украинците Франция, Италия или България и други държави може. Трябва честно да ги споделим с тях, защото и те като нас много страдат".

---

П.П.: Миналоседмичният носител на "златото" в "Рашисти на седмицата" Игор Мангушев, който организираше "пърформанси" в Русия с черепа на украински защитник, почина на 9 февруари. На 4 февруари той бе хоспитализиран, след като бе прострелян в главата. Кармата определено победи този път.

П.П.П.: Тук може да видите ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА (30.01. - 05.02.23).