Кога ще започне руската офанзива? Този въпрос все по-често се задава с наближаването на пролетта.

Простият отговор е, че тя вероятно е започнала. Военните експерти Майкъл Уайс и Джеймс Ръщън отбелязват, че се наблюдава масово струпване на нови мобилизирани войници на фронтовите линии, които не са снабдени с добро въоръжение и необходимата артилерийска подкрепа. 

"С други думи - ще бъдат използвани като сурово место за мелачката", посочват те.

Нараснал е руският артилерийски обстрел на запад от окупирания Кремина - град, край който се очаква скоро украинска офанзива. Успеят ли да освободят Креминна, тогава украинците биха имали плацдарм за атака към много по-големите Северодонецк и Лисичанск - индустриални центрове в сърцето на Донбас.

В анализ на Уайс и Ръщън е цитиран естонски военен експерт, който твърди, че "Русия смята, че вече провежда офанзивата". Той не очаква Путин да обяви огромна мобилизация, стига руснаците да не бъдат подложени на унизително изтегляне тип "Харковска област" от миналия септември.

Месомелачката Бахмут

Боевете край Бахмут са най-кървавата зона на фронта и през изминалите седем дни. Анонимният канал "DefMon3", който през изминалата година се доказа като един от най-качествените военни наблюдатели и прогностици, посочва, че украинците са отблъснали атаки Красная гора, Парасковийвка, Бахмут и Иванишке.

От особено значение е Иванишке, което се намира на югозапад от Бахмут и ако падне под руски контрол ще позволи на агресорите да обградят града.

Руските командири неизменно следват най-жестокия подход на воюване спрямо собствените си бойци - изпращат напред (иначе казано - жертват) слабо въоръжени мобилизирани пехотинци, чиято функция е да принудят украинците да разкрият позициите си, за да услеснят работата на по-качествените военни руски части. 

Филипс О'Браян посочва още една причина за упражняването на тази тактика. HIMARS е особено ефективен в унищожаването на руски превозни средства (в радиус от 80 км). Те са значително по-ценни на Москва от запасняците и затворниците, от които след частичната мобилизация и обходите на Пригожин из затворите има в изобилие - по данни на Украйна половин милион руски войници се намират на територията на Украйна.

Угледар и ненаученият урок

Руснаците се опитват да пробият украинските редици и край Угледар.

Но не са си научили урока от новогодишната вечер в Макеевка.

Преди да стартират офанзивата руски войници са били събрани в Кириливка - на 14 км югоизточно от Угледар. След последвалия украински обстрел загиналите руснаци са поне 30. Но може би достигат 200. Това смята украински военен експерт, който представя и сателитни снимки.

"Путин планира да превземе Донбас до края на март 2023 г.", изтъкна пред Yahoo News западен дипломат тази седмица.

Началото на руската офанзива обаче никак не изглежда обещаващо. 

Западни приятели... или предатели?

Миналата седмица завърши оптимистично - германците отключиха клетките на "леопардите". Тази седмица редица европейски държави потвърдиха ангажимента си да доставят тежките машини, които биха могли да окажат сериозна роля при бъдеща украинска офанзива.

Американците пък обещаха да изпратят 31 танка "Ейбрамс".

Швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" постави обаче под сериозно съмнение устойчивостта на запандата подкрепа за Украйна. Цитирайки двама германски високопоставени източници, изданието съобщи, че САЩ са имали план за бързо прекратяване на войната, предлагайки на Киев и Москва "мир срещу земя" и "земя срещу мир". Предложената от Вашингтон "земя" за Русия била около 20% от територията на Украйна. Това е приблизително размерът на Донбас. И двете страни, според двамата политици, отказали. Сред американците в обкръжението на Байдън съветникът по сигурността Джейк Съливан и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс натискали президента да търси бърз мир с Русия, настоявайки, че Америка трябва да се фокусира върху Китай.

"Политико" съобщи, че Пентагонът също гледа песимистично над очакваната през пролетта и лятото украинска офанзива. В брифинг пред комисия от Конгреса представители на военното министерство съобщили, че не вярват украинците да са способни да завладеят Крим. Медията припомня, че в полуострова има десетки хиляди руски войници и плътна протовивъздушна отбрана. Намиращата се там руска пехота се е окопала и укрепила на фронт от стотици километри.

Въпреки скептицизма в някои среди, тази седмица САЩ одобри нов пакет военна помощ за Украйна. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва далекобойни ракети GLSDB, чрез които украинците ще могат да поразяват цели на 150 км разстояние. Обсегът на доказалите се през изминалата година HIMARS е 80 км. 

Време е за нов Переяславски договор

Източна Европа продължава да стои плътно зад украинците и да заема лидерска роля сред държавите членки на ЕС в сферата на сигурността. Новоизбраният чешки президент Петр Павел обяви, че Украйна трябва веднага след края на войната да бъде приета в НАТО.

Полският му колега Анджей Дуда продължи да дразни руснаците с предизвикателни изявления. На брифинг в началото на седмицата той обясни, че при разговор с Володимир Зеленски му е препоръчал, "когато Русия загуби и руснаците дойдат на колене да подписват мирен договор, да ги заведе в Переяслав и там да го подпишат". В средата на XVII в. се провежда Переяславската рада, на която казаците подписват с Русия договор, чрез който де факто им стават васали. Москва от съветско време, та и до днес настоява, че чрез този договор е извършено "повторното обединение на Русия и Украйна" (след разпада на Киевска Рус през 1240 г.) 

Руските "съюзи" - все така вели

Москва успява да поддържа съюзи, но на висока цена. На 5 февруари "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Турция е изнасяла произведена в САЩ електроника, резервни части и други стоки за Русия в нарушение на експортния контрол и санкциите на САЩ. Част от доставените стоки са необходими за осигуряването на руските въоръжени сили, се казва в публикацията. Анкара както винаги действа опортюнистично и от една страна настоява, че Крим е украински, от друга - финансира агресора. Разкритието може да ограничи потока по това "кранче". 

В Иран бяха атакувани военни заводи и всички доказателства сочат за виновник Израел, ползващ се с мълчаливата подкрепа на САЩ. По този начин Вашингтон и Йерусалим не само отслабват военните способности на ислямската република, но и дестабилизират партньорството между Москва и Техеран. Военният експерт на "Уолстрийт джърнъл" Ярослав Трофимов заяви, че израелските атаки са "много по-значими от някакви си 14 танка" ( подигравка към обещанието на Германия да достави 14 "Leopard 2" на Украйна). 

Истински лоялен приятел на Кремъл остава Северна Корея. До степен, че някои медии съобщиха за наличието на доклад, в който се разкрива намерението на Пхенян да изпрати севернокорейски войници да помогнат в Украйна.

С такива приятели, Русия не се нуждае от врагове. А те са наистина много.

Рашисти на седмицата

Обзор на седмицата би бил непълен, ако не завърши с кратка церемония по награждаване за "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" присъждаме на водещия Сергей Майдан заради следния му монолог:

"Суперсила няма нужда да се доказва пред никого. Няма нужда да спазваме нарежданията на Световната антидопингова организация. (...) Силна страна няма нужда да върши тези неща, защото е фокусирана върху себе си. Тя може и да не бъде много богата, каквато е Северна Корея, която хората определят за бедна. Но тя не е бедна. Тя е независима. За тях независимостта се явява абсолютна ценност и за нея са готови на всичко, включително и да превърнат светът в прах. Тоест, когато Ким Чен Ун каза, докато Тръмп бе президент, че ако придвижите самолетоносачите си до брега на Северна Корея, ще ви ударим с ядрена бомба. И те се извърнаха, знаеха, че той не лъже. Истината е, че точно по този начин мисли мнозинството в нашата страна. То е съгласно с този подход и не е подготвено да прави компромиси. Не са ни нужни никакви компромиси".

След този "кошмар на Оруел" може да разведрим настроението с интервю на популярната руска актриса Татяна Василева. В него носителката на "Сребърен медал" в "Рашисти на седмицата" уверява, че ако е била по-млада, със сигурност е щяла да отиде на фронта и "може би да стреля". 

"Става ти малко срамно за това, че имаш всичко, докато нашите момчета са заклещени там. Не могат дори да се къпят или пикаят", допълва още тя.

Но всичко е наред, защото Василева прогнозира, че "войната ще свърши скоро".

"Американците вече искат да водят война с Китай, която ще започне заради Тайван", авторитетно изтъква актрисата.

След това Василева отново потвърждава, че е "патриотка" и маркира необходимостта руснаците да не напускат страната. Неусетно обаче получава вербален шамар от водещата.

"Вие нямахте ли вила в Италия? От много време ли не сте пътувала натам?"

"От много време. Честно да ви кажа, никъде не ми се пътува. Тази година ходих на ваканция в Абхазия (анексирана от Русия територия на Грузия - бел. ред.). Какъв рай, каква красота, какво чисто море..."

Василева, както може би предполагате, е голяма почитателка на руския президент. На въпрос "какво би му казала, ако го види", тя отвръща без да се замисля:

"Бих му пожелала да живее още 800 години, за да види плодовете на своя труд".

Ние му пожелаваме същото.

Всяка друга седмица Василева би грабнала "златото". Но този път то трябва да бъде присъдено на пропагандиста Игор Мангушев, за когото ви разказахме в края на август 2022 г.

Основателят на частната армия ЕНОТ взе участие в боевете край "Азовстал". В родината пък изпълняваше "Хамлетови пърформанси" с черепа на защитник на Мариупол в ръката си.

"Нека да гори в ада. Нямал е късмет. От черепа му може да се направи халба. Но нашата война не е просто война срещу хора от кръв и плът. Нашата война е война срещу идея. Срещу идеята за Украйна като антируска държава."

Докато четете тази статия Игор Мангушев бере душа в болница и най-вероятно няма да оцелее. На 4 февруари е бил прострелян с куршум в главата.

"Да бъдеш или да не бъдеш?", пита Хамлет.

"Не", отговаря Кармата.