Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил на главния секретар Петър Тодоров и на всички структури на министерството "цялостна проверка на оперативната и налична информация за лицата в списъка „Магнитски". Това каза министърът на посещение в Благоевград.

Той уточни, че трябва да се прегледат всички производства, които са били водени и се водят към момента, данните трябва да бъдат обединени и анализирани.

"С ДАНС сме във взаимодействие, за да може да си обменим информацията, с която разполагаме", уточни той цитиран от пресцентъра на МВР.

Очакванията на вътрешния министър били да има и следващи списъци с български имена.

„Поставил съм задачи този път нашите структури да действат в аванс и да имаме предварителна работа, напреднала, по отношение на потенциални лица, които могат да влязат в такъв списък".

Новите санкции по "Магнитски" са пореден шамар за всички български институции. Това определение пък даде сутринта пред БНР вътрешният министър.

"Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мене е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство.

Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление, че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции. Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие".

Това каза още Демерджиев.

Според него трябва да се организира разпит на Васил Божков, който е в Дубай.

"Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури", каза още Демерджиев.

Той коментира и това, че някои от засегнатите лица отричат обвиненията, но си спомнят "определени разговори".

"Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и  беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава".

Това каза още Демерджиев. И допълни, че санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки.

"Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен. Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви", каза още Демерджиев.

Той посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше.

"Месеци нямаше работа по тях. До момента не са ми попадали материали, които да са изработени в МВР и да не са докладвани в прокуратурата", каза Демерджиев.

Той допълни, че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта.