Млечният път - галактиката, в която се намира нашата слънчева система и Земята - е сред по-старичките във вселената, на цели 13,8 милиарда години. Тя не е изглеждала по познатия ни начин преди 5 или 10 милиарда години - като спираловиден диск. 

За това каква е била тогава може да ни дадат идея нови кадри от телескопа "Джеймс Уеб", който е заснел галактика на цели 9 милиарда светлинни години от Земята, и която е значително по-малка от нашата - около 3% от масата на Млечния път.

Т.нар. Sparkler, или "бляскава" галактика е подобна на нашата като тип - и ще се превърне в спираловиден диск, или по-скоро вече се е превърнала - защото кадрите, които имаме, са от преди 9 милиарда години.

Но тя има само 24 глобуларни клъстъра със звезди - спрямо 200 на Млечния път. През последните няколко милиарда години вероятно е поглъщала близки по-малки галактики и глобуларни клъстъри, и днес вероятно е близка до масата на нашата галактика.

Наблюдението е много ценно, защото дава повече информация за това как са се зародили галактиките. Първо е имало налице галактики-джуджета, които са започнали да събират около себе си глобуларните клъстъри. Това са просто скупчвания от звезди. След това галактиката расте, поглъща други джуджета, докато се завихри в гиганта, в който живеем днес.

И това е станало доста рано в историята на вселената - когато те я била на 1/3 от своята възраст.

Тези кадри са и пример защо ни беше нужен нов телескоп, който да замести все още ползвания "Хъбъл" - когато гледаме толкова надалеч в космоса, всъщност гледаме назад във времето, и научаваме повече за възникването на вселената.