НАТО ще вземе решение за запълване и увеличаване на оръжейните запаси на страните членки, както и за увеличаване на производството.

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори преди започващата утре в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната на държавите от алианса.

„Войната в Украйна консумира огромно количество боеприпаси и изчерпва запасите на съюзниците. Сегашните разходи за боеприпаси за Украйна са многократно от настоящото ни производство. Това поставя отбранителната ни индустрия под напрежение“, изтъкна Столтенберг.

И даде пример, че времето за изпълнение на възложени поръчки за производство на едрокалибрени боеприпаси вече е нараснало от 12 на 28 месеца. Което означава, че ако бъде поръчано нещо днес, то ще бъде произведено след почти две години и половина.

Затова НАТО трябва да увеличи производството. Столтенберг похвали САЩ, Франция и Германия, както и други неназовани страни членки, че правителствата им сключили дългосрочни договори с производители.

Не се очаква НАТО да изпрати бойни самолети в Украйна, стана ясно от думите на генералния секретар. Ако това бъде направено, би било пряка намеса. Съвсем различно нещо според Столтенберг е доставката на отбранителни способности.

Украйна трябва да бъде подкрепяна, за да спечели войната и да постигне мир. Защото и една година след агресията няма признаци руският президент Владимир Путин да се подготвя за мир.

Боеприпасите трябва да пристигнат в Украйна възможно най-скоро, защото ще спасят много животи, категоричен бе Столтенберг. Това трябва да стане на фона на очакванията за голяма руска пролетна офанзива.

Съюзниците ще обърнат специално внимание и на защитата на ключовата инфраструктура, включително на потводните кабели и тръбопроводи.

Ще бъде обсъдено и създаването на голяма мрежа от частни и държавни спътници в орбита. Така ще бъдат събирани и споделяни базирани в Космоса данни.