Поне 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери за "превъзпитание" от февруари 2022 г. досега, като няколкостотин от тях са държани там седмици или месеци след планираната дата за завръщане.

Тези данни са представени в доклад на Йелското училище за обществено здраве, който е финансиран от Държавния департамент на САЩ.

От началото на войната преди близо година деца от четиримесечна до 17-годишна възраст са били отвеждани в 43 лагера из Русия, разпростиращи се от окупирания Крим, Москва, Сибир, та чак до Далечния изток. Един от лагерите се намира в Магадан - на 6230 км от Украйна. Той е три пъти по-близо до територията на САЩ, отколкото до Украйна.

Експертите изрично подчертават, че точният брой на задържаните деца и на въпросните лагери вероятно е значително по-висок.

Според специалистите най-малко 32 (78%) от идентифицираните лагери "изглеждат ангажирани в системни усилия за превъзпитание, които излагат деца от Украйна към рускоцентрични академични среди, културно, патриотично и/или военно възпитание".

В поне два от лагерите датата на връщане на децата е била отлагана със седмици, докато в други два лагера връщането на някои деца било отлагано за неопределено време. Освен преподаването на промосковската концепция за историята, руските власти организирали екскурзии до патриотични места и разговори с ветерани, се казва в доклада.

Децата също били обучавани на огнестрелни оръжия. Натаниъл Реймънд, изследовател от "Йейл", който ръководи доклада, твърди, че няма доказателства да са били изпращани да се бият.

Експертите имат данни, че често съгласието на родителите децата им да бъдат изпратени в лагер е било вземано принудително. Други съобщават, че децата им не са били върнати в срок, отказвани са й молби на родителите за свиждания. Лагерите масово не предоставят изискана от родителите информация за децата им. В близо 10% от лагерите завръщането на деца в Украйна просто е спряно. 

"Натрупващите се доказателства за действията на Русия разкриват целите на Кремъл да отрича и потиска идентичността, историята и културата на Украйна", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. "Опустошителните последици от войната на Путин върху децата на Украйна ще се усещат поколения наред".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза пред репортери, че докладът "подробно описва систематичните, общоправителствени усилия на Русия за постоянно преместване на хиляди украински деца в райони под контрола на руското правителство".

"В много случаи Русия настояваше, че евакуира временно деца от Украйна под прикритието на безплатен летен лагер, само за да откаже по-късно да върне децата и да прекъсне всякакъв контакт със семействата им".

Докладът призовава независим орган да получи достъп до лагерите и Русия незабавно да спре осиновяванията на украински деца. В доклада се казва, че сътрудниците на Путин са участвали тясно в операцията, особено Мария Лвова-Белова, президентският комисар по правата на децата. То цитира думите й, че 350 деца са били осиновени от руски семейства и че над 1000 чакат осиновяване.

Руското посолство във Вашингтон коментира разкритията в "Телеграм":

"Русия приема деца, които бяха принудени да избягат със семействата си от обстрела"; 

"Правим всичко възможно да държим непълнолетните в семействата, а в случаи на отсъствие или смърт на родители и близки - да поставим сираци под запрещение".

Има малко информация за обясненията, дадени на децата относно забавянето на връщането им. Служител в лагера Медвежонок казал на момче от Украйна, че връщането му е под условие: децата щели да бъдат върнати само ако Русия си върне град Изюм. На друго момче е казано, че няма да се върне у дома поради неговите "проукраински възгледи", се казва в доклада.

На някои родители е казано, че децата им ще бъдат освободени само ако дойдат физически да ги вземат. Роднини или упълномощени лица нямали право да вземат децата. Пътуването от Украйна до Русия е трудно и скъпо, а на мъжете на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, което на практика означава, че само майките на децата могат да ги вземат.

"Значителна част от тези семейства са с ниски доходи и не могат да си позволят пътуването. Някои семейства са принудени да продадат вещи и да пътуват през четири държави, за да се съберат отново с детето си", се казва в доклада.

Според Реймънд действията на Русия са в "явно нарушение" на Четвъртата Женевска конвенция за третирането на цивилни по време на война. По думите му "някои от случаите може да представляват военнопрестъпление или престъпление срещу човечеството".

Наскоро украинското правителство обяви, че повече от 14 700 украински деца са били депортирани в Русия.