На Мюнхенската конференция по сигурността днес вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков призова за доставка на изключително спорни оръжия - включително касетъчни боеприпаси. Използването на такива оръжия е забранено от международното право.

След бойните танкове и изтребителите на Мюнхенската конференция по сигурността Украйна е съобщила на западните държави за ново искане за оръжие за борбата срещу Русия: вицепремиерът Олександър Кубраков призова за касетъчни боеприпаси и фосфорни запалителни оръжия.

Кубраков твърди, че Русия също използва такива оръжия. Кубраков добави: "Това е наша национална територия. Разбираме трудностите заради конвенциите, но този вид боеприпаси биха могли да помогнат да се удържат нападателите.“

Касетъчните боеприпаси са ракети и бомби, които се взривяват във въздуха над целта, освобождавайки множество малки взривни устройства. Фосфорните боеприпаси пък могат да причинят тежки изгаряния и отравяния при хората.

Кубраков също така поднови призива си за доставка на изтребители. „Въпросът е труден, но защо да не започнем поне с програми за обучение на украински пилоти“, попита той. Полският премиер Матеуш Моравецки отговори, че страната му е готова да се присъедини към други страни в доставката на изтребители за Украйна. Той обаче спомена "решението на НАТО" за подобна стъпка като предварително условие. Запитан дали Полша би доставила на Украйна и произведени в САЩ изтребители F-16, той отговори, че Полша не разполага с толкова много самолети от този тип. Но други биха могли да бъдат доставени. По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) доскоро Полша е притежавала не само F-16, но и изтребители МиГ-29 и Су-22 съветско производство.

Въпреки драстичните искания не се очаква вицепрезидентът на САЩ Камала Харис или британският премиер Риши Сунак да засегнат въпроса в речите си. Въпросът за доставките на оръжие за Украйна е на първо място и в дневния ред на кръглата маса на външните министри, в която към германската външна министърка Аналена Бербок се присъединяват държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и украинският ѝ колега Дмитро Кулеба.