Единият от арестуваните за трагедията в Локорско - мъж от Бургас, е трябвало в момента да бъде в затвора и да излежава присъда за нелегален трафик на хора.

Това съобщава Нова тв, като се позовава на източници от разследването.

Той е арестуван два пъти за нелегален превоз на мигранти – веднъж край Елин Пелин и веднъж край Чирпан. И при двете задържания е сключил споразумение с прокуратурата за по пет месеца ефективна присъда.

Мъжът е изтърпял първата присъда, излязъл е от затвора през януари. Дни по-късно - в края на месеца, излиза и втората му присъда, също от пет месеца ефективно. Според медията не е ясно на каква фаза е физическото му влизане в затвора - прокуратурата изтеглила документите му от Съдебна охрана (сред отговорностите на държавното обвинение е и тази да привежда изпълнението на наказанията "лишаване от свобода" в сила, б.р.) 

В момента той е трябвало да бъде в затвора.

В петък край с. Локорско бяха открити в изоставен камион мъртви 18 души, задушени заради липса на кислород. Сред жертвите има и малко дете. Още 34 души от превозното средство бяха настанени в болница. Премръзнали, с рани, боси, държани без вода и храна, не им е достигал кислород, описаха състоянието им медиците, които ги приеха.  

Христо Кръстев, зам.-градски прокурор и говорител на градската прокуратура, съобщи, че са привлечени шестима обвиняеми по делото, но техният брой може да се увеличи. Обвинението е за причиняване на смърт на повече от едно лице. Организаторът на престъпната група е с инициали В.К. „Едното обвинение към него, е за организиране на престъпна група с користна цел - превеждане през границата на страната на лица, които нямат разрешение да преминат. Второто е за каналджийство. Той е ръководил тази група от януари 2022 до вчера”, обясни Кръстев. Организаторът на групата може да получи затвор от 5 до 15 години. 

Второто престъпление е за подпомагане за пребиваване на територията на страната, придвижване на територията на страната - на повече от едно лица, на лица под 16 години, по опасен за превозваните начин. Деянието е извършено от престъпна група и чрез използване на автомобил. За това престъпление се предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5 до 20 000 лв. Организаторът на престъпната дейност е многократно осъждан, известен е на полицията от 1997 до 2023 година. Има множество осъждания и ефективна присъда за каналджийство. Той е със забрана да напуска страната.

Останалите са с инициали П.Я, Т.Т. Четвъртият участник в престъпната група е напуснал територията на страта, за него има издадена европейска заповед за арест, той не е осъждан. Петият е привлечен за каналджийство за конкретните 52 мигранти. Шестият е шофьорът на камиона с инициали А.А. Той осъждан е за кражби и шофиране в нетрезво състояние. Бил е в изпитателен срок.

Главният прокурор Иван Гешев, който твърди, че никога не прави политически изказвания, и този път се придържаше към принципа си.

"Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – спецследствието. Резултатите са видими", обяви той на фона на трагедията край Локорско.

Още един задържан

Още един човек е задържан в Гърция като съпричастен за смъртта на осемнадесетте мигранти, телата на които бяха намерени край село Локорско в петък, каза за БТА днес Кръстев. Той допълни, че мъжът е задържан на гръцки граничен пункт и гръцките власти ще преценяват как той да бъде екстрадиран за България.

Мъжът е задържан в момента, в който е опитвал да напусне Гърция. Очаква се той да остане в гръцки арест до два месеца, докато южната ни съседка приключи процедурата по екстрадиция. Ако обаче се съгласи да бъде екстрадиран, връщането му у нас може да стане по ускорена процедура. 

Утре Софийската градска прокуратура ще поиска постоянния арест на петимата други задържани в България, обвинени за съпричастие към смъртта на осемнадесетте мигранти. Очаква се Софийският градски съд да се произнесе утре в следобедните часове.  

Задържаха бус с 43-ма мигранти

Междувременно днес от МВР съобщиха за бус с 43-ма мигранти установен днес на автомагистрала "Тракия", в района на Ихтиман. 

Задържан е шофьорът на буса, който е български гражданин.

Мигрантите са без документи и техният произход все още не е установен.