Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, с което драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на "Оскарите" следващия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.

Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".

За най-добър режисьор бе обявен режисьорът на филма "На Западния фронт нищо ново" Едвард Бергер. "На Западния фронт нищо ново", който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.

"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Как можем да помогнем

Британският престолонаследник принц Уилям каза, че иска "да види как можем да помогнем" при разговора си с продуцентите на документалния филм "Навални" за съдбата на руския дисидент Алексей Навални, съобщи Пи Ей мидиа/ДПА.

Филмът на канадския режисьор Даниъл Роър, в чието създаване участва и Грозев от платформата за журналистически разследвания "Белингкат", спечели награда БАФТА на Британската академия за кино и телевизия в категорията за документален филм.

Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

След наградната церемония принц Уилям каза на продуцентите Одеса Рей и Шейн Борис, че работата им е "сериозно впечатляваща". Той ги попита "какво можем да направим, за да помогнем?" Рей го насърчи "да разпространи" и му разказа подробности от съдбата на руския опозиционен водач, който е в затвор на 250 километра от Москва. Уилям отвърна, че иска "да видим как можем да помогнем", преди да приключи разговора с поздравления към кинематографите за отличието, което според него е "много добре заслужено".

На церемонията Рей каза:

"Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български нърд с лаптоп, който не може да е с нас тази вечер, тъй като животът му е под заплаха от руското правителство и Владимир Путин".

Грозев, който отговаря за руските разследвания в "Белингкат", написа в Туитър в петък, че бил "изненадан" от "забрана" и че му било казано, че представлява "риск за обществената сигурност". От лондонската полиция казаха, че полицейските сили "не забраняват и не могат да забранят" на отделни хора да посещават събития и това е отговорност на организаторите. От полицията добавиха, че не коментират сигурността на отделни хора или съветите, които са им отправили, но казаха, че са "категорично загрижени" от "враждебните намерения на чужди държави" на британска земя.

Грешка

Церемонията бе белязана и с един гаф. Кери Мълиган бе обявена погрешно за носителка на наградата за поддържаща женска роля след грешка в превода.

Носителят на "Оскар" Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма "Тя каза". Водещият бързо поправи грешката и обяви за победителка звездата от "Баншите от Инишерин" Кери Кондън.