Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес в Киев на необявено предварително еднодневно посещение на път за Полша, изразяващо солидарност с Украйна в навечерието на първата годишнина от руското нахлуване там, съобщиха украинските и международните медии.

Американският президент обяви допълнителна помощ от 500 милиона долара за Украйна, след като заедно с украинския си колега Володимир Зеленски се поклони през паметта на загиналите във войната срещу руските нашественици. Зеленски заяви, че с Байдън са обсъдили предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна, предаде Ройтерс.

Байдън направи кратко изявление и се срещна със Зеленски в Мариинския дворец, където увери домакина си, че американската и съюзническата подкрепа ще бъдат налице, докато конфликтът продължава, предаде Асошиейтед прес. Лидерът на САЩ припомни опасенията отпреди близо година, че Русия може бързо да превземе украинската столица.

„Една година по-късно Киев устоява“, каза Байдън, акцентиракй думите си с почукване с пръст по трибуната, украсена със знамена на САЩ и Украйна. „Украйна устоява. Демокрацията устоява. Американците са с вас и светът е с вас".

Белият дом каза, че Байдън ще обяви и още санкции срещу Русия и че допълнителната помощ ще включва артилерийски боеприпаси, противотанкови системи и радари за наблюдение на въздушното пространство, предаде Ройтерс.

АП подчертава, че визитата е в решаващ момент от войната. САЩ се стремят да запазят единството на съюзниците в подкрепата им за Украйна. Очаква се военните действия да се активизират, защото и двете страни подготвят пролетни офанзиви. Агенцията припомня, че Зеленски настоява през западните държави да ускорят доставката на обещаните оръжейни системи и ги призовава да дадат и бойни самолети на страната му – нещо, което Байдън досега отказваше да направи.

Зеленски каза, че той и Байдън са говорили за „оръжия с голям обсег и оръжия, които все още може да се доставят на Украйна, въпреки че не са били доставяни преди“. Но той не даде подробности за нови ангажименти, посочи АП.

Мисията на Байдън с посещението му в Киев – и след това във Варшава – има за цел да подчертае, че Съединените щати са готови да поддържат Украйна „колкото е необходимо“, за да отблъсне тя руските сили, дори когато проучванията на общественото мнение показват, че в САЩ и в Европа обществената подкрепа за предоставянето на оръжия и пряка икономическа помощ започва да намалява. На този фон демонстрацията на непоклатима солидарност лично от американския президент е от голяма политическа важност за Зеленски, подчертава АП.

„Мисля, че е изключително важно да няма каквото и да на било съмнение в подкрепата на САЩ за Украйна във войната“, каза Байдън.

"Путин искаше Западът да бъде разделен. Разчиташе на това, че няма да можем да осигурим единството на страните-членки на НАТО, че няма да можем да осигурим единство в помощта на Украйна “, каза Байдън в Киев след разговорите със Зеленски, цитиран от украинския сайт НВ.

„Той се надяваше, че единството ще бъде краткотрайно. Сега може би не се надява на това. Наистина не знам какво още се надява. Той продължава да прави грешки“, добави американският президент.

Изненадата

Това е първото посещение на президент на САЩ в Украйна от 2008 г., когато Джордж Буш-младши беше Киев. Барак Обама никога не е бил в Украйна за два президентски мандата, както и приемникът му Доналд Тръмп. През август 1991 г. Джордж Буш-старши беше в Киев. Байден е бил по-рано шест пъти в Украйна като вицепрезидент на САЩ.

Предварително обявената програма на Байдън предвиждаше той да замине в понеделник следобед, 20 февруари, на двудневно посещение в съседна Полша, където да пристигне във вторник, 21 февруари. Белият дом съобщи миналия петък, че президентът няма да пътува до друга европейска страна.

Вместо това той обаче Байдън се появи в Киев ненадейно още в понеделник сутринта. Украинското външно министерство обяви малко преди това, че в страната се очаква един от основните западни партньори на Киев. Медиите предадоха, че главните улици на столицата са опразнени и движението по тях е спряно, а в центъра е забелязан кортеж от специални автомобили. Минути по-късно украински канали в Телеграм показаха видеозапис на Байдън и Зеленски, които вървят заедно в центъра на Киев и отдават почит пред Стената на паметта на героите, загинали за Украйна от 2014 година насам, на Михайловския площад.

Докато Байдън и Зеленски излизаха от катедралата със златни кубета "Св. Архангел Михаил", над Киев прозвучаха сирените за въздушна тревога, макар да нямаше признаци за ракетно нападение.

АП отбелязва редкия случай президент на САЩ да посети район на военни действия, където страната му или съюзниците ѝ нямат пълен контрол над въздушното пространство. Не беше ясно дали Русия е била предупредена предварително за посещението, за да се избегне инцидент, водещ до пряко военно противопоставяне между двете ядрени суперсили.

Според предварително обявената му програма Байдън трябва да произнесе във вторник реч във Варшава, докато в същото време се очаква в Москва руският президент Владимир Путин да направи годишното си обръщение към руския парламент, Федералното събрание.