“Левски” закъса и отново се задава големият въпрос какво е бъдещето на страдащия от години клуб. Съвсем доскоро нещата изглеждаха коренно различно - дълга подготовка в Дубай, запазен отбор, надежди за нова силна пролет така, както стана през миналата година…

Пред всички тези надежди обаче стоеше най-голямата - "изстрелването в друга орбита" (по Наско Сираков), ставайки клубът част от бизнесимперията на сърбина Драган Шолак.

През миналата седмица собственикът на “Виваком” и “Нова тв” обаче обяви оттегляне от преговорите. Междувременно няма радост за “сините” фенове и на терена - от два мача след подновяването на първенството бе спечелена 1 точка, а отборът е без победа в 10 поредни двубоя.

Разбира се, че има връзка между двете - независимо от спечелената Купа на България през 2022 г. и отстраняването на ПАОК, “Левски” не функционира добре. Той продължава да живее между мечтите и суровата реалност, захранван “на системи” от преданите си фенове и основния спонсор.

Пропадналото придобиване от Шолак

Явно на “Герена” са го брояли са сигурно, тъй като в последните месеци ръководството на клуба се пусна по течението. Няколко медии със силни позиции на “Герена” пишеха, че сделката “аха-аха” да стане, чакала се само разписана концесия за стадион “Георги Аспарухов”.

Преди дни обаче Шолак заяви, че “преговорите за придобиване на клуба са завършили неуспешно”.

След кратко мълчание “Левски” реагира и обясни, че “някои задължения, натрупани през последното десетилетие се оказаха непреодолима пречка за осъществяване на сделката”.

Тук следват въпроси. В “Юнайтед груп” и “Спорт републик” - фирмите на Шолак, отлично са знаели за финансите и дълговете на клуба още през лятото, когато започнаха преговорите.

На какво са разчитали тогава, кои са задълженията, оказали се препъникамък? Веднага тръгнаха спекулации за НАП, но държавата няма как да опрости борчовете, може обаче да ги разсрочи. Тя и сега е благосклонна в това отношение.

Или пък за милионите към фирми на Васил Божков? Когато даваше акциите на Наско Сираков (преди Сашо Диков да ги разнесе из София), забегналият в Дубай бизнесмен заяви по медиите, че няма да си иска парите. Възможно ли е да е премислил?

В редиците на сектор Б се лансира версията, че попадането на Божков под ударите на закона “Магнитски” пречело на каквито и да било финансови операции между него и други субекти.

Не звучи много правдиво, не звучи като казус, който не може да се реши. А дали пък Шолак е разчитал на някакво опрощение, което “Левски” така и не е получил?

При всички положения има много странности около процеса на тези преговори, горните, а и други въпроси засега са без отговори. Възможно ли е за пореден път “в сенките” да има политически игри?

Това е вторият провал на Наско Сираков в опит да намери нов собственик на “Левски”. Първо бе гротеската с британеца Джо Диксън, а сега и с Драган Шолак.

“Синята” публика е разделена по въпроса. Не толкова реформистки настроената част от нея съжалява за оттеглянето на сърбина. Обратно - не малка част ликува. Това е онази част, която е за смяна на модела на управление, за приемане такъв, при който феновете управляват клуба си чрез дружеството “Левски на левскарите”. По модела на западни грандове.

И точно тук е притеснителният момент за “Левски”, предвид голямата му фенска маса и огромния потенциал, оказал се основната причина клубът още да е над водата. Малцина припознаха модела с “Левски на левскарите”, което формирование държи основния пакет акции и взема важните решения с гласуване сред своите членове.

Изглежда не сме дорасли и за това в България, така мнозина си чакат на бащицата и някой “отгоре” да “оправи” клуба.

Провалите на терена

Причините за тях са много, като се почне от апатия сред футболистите и треньора Станимир Стоилов, който не изглежда така фокусиран и готов за битки като през м.г.

“Левски” има кадрови проблеми с недостатъчно равностойни футболисти, така, когато някой се контузи, зейва дупка. В безпаричието на “Герена” дойдоха играчи, които направиха малко чудо миналата пролет. Втори път обаче не изглежда, че ще могат да го сторят, защото таванът на възможностите им не го позволява, нямат и кой знае каква вътрешна конкуренция.

Ясно беше, че “Левски” трябва да надгради на определени постове, а това става с пари.

Ставащото с клуба като цяло не може да не влияе на футболистите. Миналагодишното “дайте да дадем” трудно може да се повтори, ентусиазмът танцува едно лято.

Отново стигаме до Станимир Стоилов, който явно се лута в безпътица. Неотдавна той призна на среща на "Левски на левскарите", че ходи на “Герена” без желание, и че там клубът и спонсорът му имат сериозни разногласия.

Но и той започна да дразни хората, които скандират името му на всеки мач по няколко пъти, с безкрайните оправдания с терените. Стадионите са такива открай време и скоро не се очертава промяна. В една разпадаща се държава и футболът е в разпад.

“Левски” мачкаше на същите тези терени от рано миналата пролет - тогава те не бяха чак такава пречка. Има една български лаф за това кои мъже не се оплакват, не мрънкат постоянно.

Стоилов може би опитва да отклони вниманието от собствените си проблеми, но не му се получава. Колкото до промените и революциите, за които настоява, “Левски” зае позицията на Борислав Михайлов (заради едно дългогодишно приятелство) в момент, в който можеше да има смяна на властта в БФС.

През миналата година заваляха призиви от “Герена” за свикване на изборен конгрес, но както е казал народът - късно е либе за китка.

Какво следва? Изглежда, че поне на първо време “Левски” отново ще кърпи с помощта на феновете и основния спонсор. Ако пропусне евротурнирите, ще е катастрофа, така че първата цел сега е стабилизиране на “ледените и кални” терени.

Колкото до търсенето на собственик, явно вече се чака нов кандидат (доколко е реален такъв е друг въпрос), около който отново да се изричат думи и обещания като “изстрелване в други орбити”.

На “Герена” се кълнат, че вариант със слагане на тире и изключен. Ще видим.