Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е помолил министрите на отбраната от страните членки да предоставят на Украйна боеприпаси на от техните запаси или от договорите, които вече са сключили с военната индустрия.

Това заяви Борел в централата на НАТО след среща с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Писмото е написано снощи, веднага след Съвет „Външни работи“, на който Борел е изслушал външните министри на държавите от Съюза.

„Трябва да се даде приоритет на Украйна, защото времевите параметри, какво се случва, както трябва да направим се измерват в седмици, не в месеци“, изтъкна Борел.

Всички трябва да използват това, което имат. А за да имат повече, е необходимо да бъдат възложени поръчки на индустрията. Нейният капацитет трябва да бъде увеличен.

В рамките на ЕС въпросите на отбраната са от компетенцията на страните членки, припомни Борел.

Вчера той заяви, че доставянето на боеприпаси за Украйна трябва да бъде приоритет на Съюза. Само два часа преди това обаче българският външен министър Николай Милков заяви пред журналисти, че страната ни засега не е поела ангажимент в тази насока.

"Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна.

Никой не напада Русия. Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН“, заяви на свой ред Столтенберг.

Така това бе и един от първите официални коментари след прословутата реч на Владимир Путин днес.

"Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която не трябва да спечели", каза още Стортенберг.

Той изрази тревога, че Китай може да предостави оръжие на Русия.

Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него.

"В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването", отбеляза Столтенберг.

С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения", добави той.

Борел обаче каза, че в разговор е получил уверение от Пекин, че това няма да се случи.

По искане на Киев от НАТО са се съгласили да разработят система за обществени поръчки за производство и закупуване на оръжие и боеприпаси. Тази система трябва да бъде ефективна и прозрачна.

Кулеба е обсъдил с представители на Пекин мирния план на Китай. Той обяви, че украинската страна очаква да получи текста на този план, за да бъдат направени заключения.

„Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно“, увери първият дипломат 1 на Киев.