Изпълнителният директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е освободен. Като причина се сочат "редица сигнали за нарушения", съобщава тази сутрин БНР.

Решението е взето късно снощи на заседание на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания.

Сигналите явно са разнородни - едната информация срещу Маринов гласяла, че веднага след избирането му на поста е закупил моторни превозни средства, като избраната фирма не била оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена.

Също така, малко след встъпването му в длъжност, млекопреработвателната компания започнала да закупува суровина от новорегистрирана фирма, като имало индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена.

Сигнал, че качеството на суровината е значително занижено пък бил подаден от производствената база във Видин.

Съобщава се, че Държавната консолидационна компания е разпоредила проверка по всички сигнали.

Съвсем друга версия лансира доскорошният директор пред БТА. Според него в офиса му вчера е дошъл лично шефът на печалноизвестната държавна компания, която е непрекъснат източник на скандали за корупция, влияния, безстопанственост - ДКК. Венцислав Димитров му казал: ти си освободен, незабавно напусни офиса, иначе ще извикам полиция, твърди Маринов и допълва: "т.е. в момента сме мутренските времена от 1994 г."

Той предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното предния ден решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради "натиск, който през последния месец имаме от г-н Димитров от ДКК".

Маринов още в началото на януари сигнализира в интервю за БТА за практиката на търговските вериги да слагат допълнителни такси, което води до оскъпяването им до крайния потребител. В тази връзка той каза, че е информирал в личен разговор служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че таксите на търговските вериги са непосилни за дружеството и го е помолил да направи среща с тях.

"Отговорът беше – аз с големите търговски вериги, инвеститорите, не мога да се боря", твърди Маринов.

Поясненията пред БТА той дава късно снощи. По едно съвпадение предишния ден - понеделник, от компанията съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти във фирмените си магазини, като със заповед на Николай Маринов от същия ден млеката поевтиняват с между 5 и 10 на сто. Цените на кашкавала и сиренето намаляват с над 30 на сто.

"Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни и да отговорят на очакванията на хората", допълни още изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум", цитиран в прессъобщението на компанията от завчера.

Николай Маринов предполага, че освобождаването му от длъжност е пряко свързано с обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията.

В отговор на друг въпрос той напомня, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ.

И затова не трябвало да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията.

Пред бТВ тази сутрин обаче изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров обяви, че Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста.

"ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на "Ел Би Булгарикум". В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност, се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на несъгласувани цени от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн. лв.”, обясни Венцислав Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи.

"Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му обаче Николай Маринов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

"Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин, е с недоказан произход.

Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини. Сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен”, каза Димитров.

Той подчерта, че на базата на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена.

"Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Тя не става дори за подарък", добави Венцислав Димитров.

За изпълнителен директор е назначен Владимир Русев, каза изпълнителният директор на ДКК.

КЗК ще разглежда "с особено внимание" поведението на търговските вериги 

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще разглежда с особено внимание поведението на търговските вериги при формирането на цените на хранителните стоки към крайните потребители

В случай, че от събрани информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия, заявяват от КЗК.

Комисията насърчава всеки, който разполага с информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да предостави същите на електронен адрес delovodstvo@cpc.bg или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на КЗК - www.cpc.bg/signals.

Комисията припомня и възможността за предоставяне на информация и доказателства относно таен картел във връзка с Програмата за освобождаване от санкция или намаляване на санкциите, която също може да се намери на страницата на КЗК - www.cpc.bg/prohibited-agreements.

На 16 февруари бе оповестено, че Комисията започва предварително проучване по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и Глава Седма "б" от Закона за защита на конкуренцията (Забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти). Повод за проучването са множество съобщения и изявления в медиите, както и сигнали на потребители за увеличаване на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги на територията на страната.

Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви пред бТВ, че е имал сигнали по повод дейността на Маринов. Обясни, че е ставало дума за мляко, което е доставено от Унгария от фирма, която е регистрирана през декември. Освен това парите на тази фирма били дадени авансово.

"Аз съм го виждал един-единствен път в моя кабинет, по негова инициатива. Попитах го за тези сигнали, не ги отрече, оправда се с председателя на съвета на директорите. Вижте документите, има протоколи, за колко пари купуват кола, по това време тези коли колко струват".

Това каза Стоянов за контактите си с Маринов. Той отрече да е оказвал натиск върху него за каквото и да било.

При управлението на Маринов били закупени и автомобили, чиито цени са били завишени с 20%. Те са стривали 800 хил. лв. и са купени от фирма, която не е официален дилър на тези марки.

По отношение на това, че Маринов е свалил цените на кашкавала Стоянов коментира, че това е било пи ар ход. И той решил да става "медиен герой", когато разбрал, че най-вероятно ще бъде уволнен.