Нов вид водна жаба с бледорозови очи и пръсти, изпъстрени със злато, е кръстена на Дж. Р. Р. Толкин, съобщи Live Science.

Учените в Еквадор са кръстили земноводното Hyloscirtus tolkieni. Причината е именно ярката окраска, обяснява директорът на зоологическия музей към университета "Сан Франциско де Кито" Диего Ф. Сиснерос-Ередиа.

"Новият вид жаба има невероятни цветове и изглежда, че живее във вселена от фантазии, като тези, създадени от Толкин“, смята той. 

Жабата, напомняща за "Властелина на пръстените" и "Хобит" - поне на изследователите - е изключително шарена и поне в това отношение напомня същество от фантастичен свят. Основният ѝ цвят е сивозелено, но има черни петна, златостижълто гърло, корем и хълбоци, както и пепеляво-розови очи с черни ириси. Дълга е около 6,5 см.

Тя е открита в националния парк Рио-Негро Сопладора, до голяма степен непроучен район с девствена алпийска тундра и гора, защитен от 2018 г. и покриващ повече от 185 000 акра (75 000 хектара).

"Седмици наред изследвахме различни райони на парка, като се разхождахме от пасища парамо на 3100 метра надморска височина до гори на 1000 м. Открихме един индивид от този нов вид жаба, която смятаме за впечатляваща поради нейната окраска и големи размери“, каза в изявлението Хуан Карлос Санчес Нивисела също асоцииран изследовател в зоологическия музей и Националния институт по биоразнообразие.

Тропическите Анди са "магически екосистеми", смята директорът Сиснерос-Ередиа.

"За съжаление малко райони са добре защитени от отрицателните въздействия, причинени от хората. Обезлесяването, неустойчивото разширяване на земеделието, минното дело, инвазивните видове и промените в климата сериозно засягат биоразнообразието в Андите", добавя той. "В резултат на това 57% от видовете земноводни в Еквадор са изложени на риск от изчезване."