Унгария е провалила дерогация, която би позволила на страни като България да продължат да внасят руско ядрено гориво въпреки санкциите, става ясно от публикация на „Политико“.

Правителството на Виктор Орбан категорично се противопоставя на ограничителни мерки срещу руския ядрен сектор, твърдят пред изданието трима дипломати. Така то осуетява стремежите на Полша и балтийските държави.

Макар редица страни от ЕС да разчитат на руски ядрени горивни пръти, те се готвят да преминат към други доставчици.

Предложението е щяло да включва клауза за заварено положение, позволяваща вносът на руско ядрено гориво да продължи колкото е необходимо.

На Европейския съвет в Брюксел на 9 февруари президентът Румен Радев предупреди, че ако трябва, България ще наложи вето срещу такава забрана. Преди седмица се разбра, че България и още редица страни от ЕС могат да поискат дерогация.

Украинската министърка на икономиката Юлия Свириденко направи вчера отчаян опит да убеди посланиците на държавите членки да бъдат наложени санкции срещу „Росатом“. Унгария обаче е категорично против, тъй като строи два реактора в своята АЕЦ „Пакш“ точно с тази компания и с кредити от Москва.

Все пак Будапеща е направила вчера една отстъпка, пише „Политико“. Тя се е отказала от претенциите си от десетия пакет санкции срещу Русия да бъдат извадени 4 имена. В замяна срокът на подновяване на ограничителните мерки срещу свързани с агресията в Украйна лица е останал 6 месеца, а не е бил увеличен на 12, както е било предложено. Изданието посочва, че такова увеличаване би намалило възможностите на Виктор Орбан да осуетява различни санкции.

Днес посланиците се събират отново. Десетият пакет все още не е готов. Той трябва да бъде одобрен най-късно утре. Целта е това да стане навръх първата година от началото на руската агресия в Украйна.

Засега пропада и предложението на Европейската комисия да бъдат налагани глоби на лица и институции, които не докладват за местонахождението на руски активи. На това са се противопоставили почти половината страни членки на ЕС. Сред тях са Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Франция, Италия, Латвия, Португалия и Малта. Те поискали повече време за оценка на техническите подробности.