Новосъсдадената фондация, която получи 40 процента от акциите на ЦСКА-София, влиза в клуба с финансиране още на старта, стана ясно на пресконференция с участието на Стоян Орманджиев и Филип Филипов.

Орманджиев, чийто баща и дядо са свързани с ЦСКА в миналото, става изпълнителен директор, какъвто и Филипов. Първият, досега футболен агент във фирмата на Лъчезар Танев, заяви, че е бил поканен от хазартния бизнесмен Данаил Илиев, който има участие в Winbet и други компании за залагания.

Именно Илиев стои зад фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“, по думите на Орманджиев.

"Тепърва ще се запознавам със случващото се клуба. Нещата се случиха изключително бързо и динамично", заяви новият оперативен началник на първия си брифинг. - "Ще разчитам много на Фичо. Радвам се, че ще имам възможността да работя с него. Мисля, че мога да бъда полезен на клуба. Имаме много работа. Много се радвам, че влизам в такъв момент, когато се случват толкова хубави неща."

"Нещата с придобиването на акции от фондацията и моето назначение са взаимносвързани. Аз бях поканен от фондацията. Отговарям за фонд "Спорт", който е свързан изцяло с ЦСКА. Ние тепърва ще придобиваме легитимация и обществеността ще се запознава с нашата дейност. Какво по-добро от това нашият първи проект да е свързан с ЦСКА. За нас ЦСКА е ракета-носител", добави Стоян Орманджиев. 

Неговият баща Стефан Орманджиев, починал преди няколко години, бе елитен съдия, а след това директор в ЦСКА по времето на Васил Божков. Дядо му Стоян Орманджиев е бивш треньор на “червените” в славен период през 60-те години. Той извежда тима до полуфинал за КЕШ срещу “Интер”.

"Футболът в днешно време се превърна в отделен икономически отрасъл. Трябват не пари, а много пари. Не искам да навлизам в подробности за бюджети. За да може ЦСКА да построи стадион и да гони високи цели, трябва и увеличение на бюджетa", обясни Орманджиев.

"Моите функции в ЦСКА ще бъдат равни с тези на г-н Филип Филипов. Управлението на клуба няма да се промени кой знае колко много. Фондацията има бюджет, който е подсигурен за клуба. Подготвяме и сайт на фондацията, на който ще има подробна информация. Учредител и основател на фондацията е Данаил Илиев. Той ме покани. Сериозен бизнесмен и човек, с който имаме много сходна визия за ЦСКА. Една фондация се финансира от дарения", добави младият мениджър.

Сред основните цели на фондацията е изграждането на новия стадион и фокус върху детско-юношеската школа на клуба. Тук Орманджиев е експерт, тъй като в качеството си на агент години наред обикаляше стадионите в България и чужбина, за да гледа млади футболисти.

Той обяви, че е в отлични отношения с Данаил Ганчев - сина на Гриша Ганчев.

"В последните дни много си говорим с Дани Ганчев. С прекрасни впечатления съм от него. Благодаря на семейство Ганчеви за начина, по който ме приеха. Виждам от Дани енергия и желание да си говорим за футбол. Чувствам се в свои води. Моите намерения са да мога да помогна и в маркетинга с мнение, знания и препоръки. Хубавото е, че клубът има накъде да се развива. Основополагащото е стадионът. Музеят на ЦСКА трябва да бъде място, което да бъде забележителност", разясни още Орманджиев.

Филип Филипов: Хубавите неща в ЦСКА идват едно след друго

На пресконференцията участва и Филип Филипов, който остава изпълнителен директор.

"Хубавите неща случващите се в ЦСКА следват едно след друго. В началото на седмицата станахме собственици на стадиона заедно с държавата. От вчера клубът има и нов съсобственик – фондация. Семейство Ганчеви си запази 40 процента от акциите, фондацията също има 40%, а легендата Христо Стоичков има 20%", каза бившият футболист.

Той говори за събитията около стадиона - тема №1 в последните месеци.

"Най-важната крачка за стадиона беше да се учреди дружество с държавата. Основна заслуга за това има семейство Ганчеви, които положиха много усилия през последните години. Искам да благодаря и на министър Лечева, без чиято помощ това нямаше да се случи. Бюджетът за стадиона е осигурен. Той най-вероятно ще бъде надвишен от първоначалната рамка - 80-90 милиона лева."

"Искам да кажа на „червената“ общност, че стадионът ще е от най-висок клас. Феновете трябва да са спокойни", каза още Филипов. 

И коментира изявеното вчера желание на кмета на район “Средец” Трайчо Трайков да види договора между държавата и ЦСКА-София за новото дружество.

"Ние приветстваме всяка една проверка, защото нищо не крием. Институциите трябва да са запознати със случващото се. Нямаме притеснения. Първата копка не зависи от нас. Зависими сме от институциите. Проектът трябва да бъде съгласуван с тях. Надяваме се в най-кратки срокове да започнем. Идеята за Панчарево е да преместим школата там, да направим общежитие и още един терен", хвърли светлина върху плановете на клуба Филипов.

И отговори на някои обвинения от страна на конкуренти.

"ЦСКА да е държавен отбор? Това са нелепи неща. ЦСКА си плаща наем за стадиона, на който играе мачовете. Този наем е 100 000 лева на месец. Не знам друг отбор да плаща наем. На други отбори им се плаща наем и данъци", рече той.

А какво предстои като конкретни стъпки за стадиона?

В най-скоро време ще бъде представен идейният проект на институциите. Тогава ще бъде осведомена и широката общественост за визията на стадиона. Ще се разбере и колко много работа се извърши през тези месеци. Работа има страшно много.

"Уверен съм, че този строеж ще започне и желанието ни ще се сбъдне. Не правим нищо, което е в разрез със закона. Няма пречки на това място да не бъде изграден хубав стадион. Той ще е полезен не само за ЦСКА, а за целия български спорт."

А как гледа на съвместната си работа с фондацията и Орманджиев?

"Основата, на която ще се формират нашите отношения, е колегиалност. Всички искаме ЦСКА да се развива. Деления няма да има. ЦСКА е много голям клуб. Винаги има къде да се развива и да надгражда. Това ще е и нашата цел в работата. Всичко искаме ЦСКА да се развива и да бъде стойностен клуб". 

Изпълнителният директор коментира и ситуацията с маркетинговата фирма „Спортфайв“, която трябваше да се погрижи за всичко около новото съоръжение в Борисовата градина:

"Със “Спортфайв” не сме имали договор. Отношенията ни бяха коректни, изчистени са напълно. За да бъде представен идейният проект пред институциите, трябва да бъде представен от български архитекти. Първоначалният проект е на международни архитекти".