България е страната в ЕС, където най-малък процент от населението подкрепя финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна.

Това става ясно от публикувано днес проучване „Стандартен Евробарометър“. То е огласено в навечерието на първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

То показва неотслабващата силна солидарност на европейците с Украйна и тяхната подкрепа за действията, предприети в помощ на страната и на народа ѝ, изтъкват от Европейската комисия.

Само три са държавите от ЕС, където мнозинството от анкетираните не подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна. Това са Словакия (38% „за“, 56 „против“ и 6 „ не знам“), Гърция (съответно 36, 59 и 5%) и България (33, 57 и 10%). Същевременно 65 на сто, или две трети от жителите на ЕС, одобряват тези мерки.

В България е най-слабата подкрепа за забраната руските държавни медии да излъчват в ЕС. Тази мярка се одобрява само от 39%, докато 46 са „против“, а 16 отговарят с „не знам“. Като цяло мярката се подкрепя от 67% от анкетираните в ЕС.

Макар мнозинството у нас да са съгласни, че трябва да намалим възможно най-бързо зависимостта си от руските енергийни източници, страната ни е една от двете, където  така смятат по-малко от 7 от 10 анкетирани. Все пак тук сме отстъпили последното място на Словакия. Процентите в България са 65 „за“, 23 „против“ и 12 „не знам“. Данните в Словакия са съответно 55, 38 и 7 на сто. Като цяло в ЕС за намаляване на зависимостта са 84 на сто от допитаните.

Гражданите на ЕС запазват непоколебимата си солидарност с Украйна. 91% от анкетираните одобряват предоставянето на хуманитарна помощ, а 88% подкрепят приема в ЕС на бежанци от страната.

77% одобряват предоставянето на финансова подкрепа на Украйна, докато 74% подкрепят налагането на икономически санкции на руското правителство, предприятия и физически лица.

Европейците продължават също така да подкрепят в голяма степен забраната руски държавни медии да излъчват в ЕС (67%).

Като цяло отговорът на Брюксел на руското нахлуване в Украйна удовлетворява по-голямата част от европейските граждани – 56%. В България на същото мнение са 48% срещу 42% „против“ и 10% „не знам“.

Оптимизъм за бъдещото на ЕС

47% от европейците имат доверие в ЕС, а 32% имат доверие в националните си правителства.

45% от европейците имат положителна представа за ЕС, 36% неутрална, а 18% отрицателна.

62 на сто заявяват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС. Това бележи спад от 3 процентни пункта в сравнение с лятото на 2022 г., но е сходно с нивото от февруари 2022 г. преди руската агресия срещу Украйна.