Могат ли творбите, създадени с изкуствен интелект, да бъдат защитени с авторско право? Американската Служба за авторско право постави първи важен прецедент по този въпрос.

Става дума за комикс - "Заря на зората" - с авторка Кристина Кащанова. Тя не е художничка, а преподавателка, която работи за компания, разработваща изкуствен интелект като помощник в образованието на деца.

Кащанова е написала сценария на комикса, но изображенията са генерирани чрез популярния алгоритъм Midjourney. Авторката твърди, че тя е модифицирила допълнително изображенията. И е регистрирала комикса като свое произведение.

Службата за авторско право на САЩ обаче е на друго мнение - според тях Кащанова наистина е автор на текста на произведението, както и на подбора, съгласуването и организирането на текстовите и визуални елементи в него. Но изображенията "не са дело на човек" - и затова регистрацията е отменена.

Това означава, че всеки може да вземе и да ползва отделните картинки от комикса, без да дължи нещо на Кащанова. По всичко личи, че тя не е разстроена от решението и част от идеята на комикса е била да се установи именно ясен правен прецедент.

И преди генераторите за изображения с изкуствен интелект имаше подобни казуси - например известното селфи на бабуин, задигнал камерата на фотограф. Съдът тогава определи, че авторът на изображението не е собственикът на камерата, а "нечовешко духовно същество", което няма право на собственост. Така кадърът може да бъде ползван от всеки.