В управлението на "Левски" има разделение, водещо до противоречия и проблеми, стана ясно от пресконференция на изпълнителния директор Ивайло Ивков на "Герена". Тя бе дадена, за да се хвърли светлина върху финансовите проблеми, дълга към НАП, провалените преговори за придобиване с Драган Шолак и т.н.

Но от думите на Ивков стана ясно, че той е изолиран от много оперативни решения от собственика Наско Сираков. Двамата гледат в различни посоки за преговорите с НАП, а мажоритарният собственик спрял по-рано през зимата изходящи трансфери за 6 млн. лева.

Ивков и Станимир Стоилов били готови да ги осъществят, за да подпомогнат клуба финансово. Адвокатът няколко пъти подчерта, че безрезервно подкрепя Стоилов, с когото са в един лагер, работят "рамо до рамо" за благото на клуба.

В същото време "Левски" вече се управлявал от "външни хора". Те договорили "унизителни условия" с НАП, така сметките на клуба били запорирани.

А срещу Ивков напоследък се изляла "помия", дирижирана от хора, близки до най-висшето ръководство, както се изрази той. 

Синът на легендата Кирил Ивков допусна, че може да напусне "Герена" - не го прави, тъй като е отговорен човек. 

Ето най-важното от брифинга на Ивков - по основните теми:

За своето положение в клуба

"Проблемът на "Левски" не е финансов, а управленски. Може и да подам оставка, но съм отговорен човек. Аз съм единственият, който подписва от името на клуба. Ще дам време на собственика и на ръководството време да решат с кого да ме сменят. В следващите дни предстои да се подписват доста документи. Ако отношенията ни се влошат още, няма да е изненада да бъда сменен. До мача с ПАОК всичко беше наред. Моето мнение е, че всички решения за "Левски" трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор и няма да отстъпя от това."

"Няма междуличностни конфликти. С кого да имам? С най-големия след Гунди и най-голям голмайстор - собственика Наско Сираков ли? Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел. Това са принципни различия, някой от нас греши. Онзи ден имаше Надзорен съвет, който се проведе до моята стая, но не знаех. Ще свикам Общо събрание.“

Кой плати лагера в Дубай?

"Финансирането, което осигурихме, беше целево. Тези средства нямаше да бъдат усвоени от клуба, ако не бях убедил съответните рекламодатели, че това е изключително важно за нашия клуб. Бюджетът на "Левски" по никакъв начин не е ощетен. Спонсорите са публични компании, абсолютно чисти. Можеше да се досетите, като видите брандирането на сектор А и сектор Б - "Еврохолд" помогна с една част чрез договори за реклама. Хората искаха да помогнат. Другият спонсор е от голямото семейство на "Юнайтед груп" - "Нова броудкастинг груп". Сега е моментът да благодаря на тези хора, защото помогнаха на "Левски" в онзи момент.

Неосъществените трансфери на Хосе Кордоба и Андриян Краев

"Получихме реални оферти от големи клубове за наши футболисти. Проведохме разговори със "Сити футбол груп" и "Сочи", чието ръководство дойде специално, както и "Брьондби", само за един от състезателите (б.р. - Хосе Кордоба). За Анди Краев имаше предложение от голям унгарски отбор. Офертите бяха в размер на 6 милиона лева. Считах трансферите за наложителни, но висшето ръководство на клуба, в лицето на собственика, ги спря. Стоилов не беше много съгласен, тъй като това би отслабило отбора, но се съгласи и вложи себе си, за да се осъществят тези сделки."

Защо се провалиха преговорите с "Юнайтед груп" (фирмата й "Спорт републик")

"Бях изненадан от провала на сделката със "Спорт републик". Още след финала за Купата изпратиха писма за намерение. Проведох разговори с представители на "Юнайтед груп", исках да ги привлека като спонсор. Благодарение на успехите тогава изявиха намерението за придобиване на акциите на клуба. Аз и Станимир Стоилов решихме, че ще се държим сякаш "Юнайтед груп" никога не са се появявали. Прозряхме една простичка истина, че ако влязат в клуба, тогава грижата не е наша и мисията ни ще бъде изпълнена... Остана само подпис...

Отказът на "Юнайтед груп" дойде в много тежък момент, в който предстои новият лицензионен период. През януари представител на "Юнайтед груп" увери НАП, че влизат в клуба и ще изплатят част от главницата. Тя стана приблизително 7 милиона."

А дали "Юнайтед груп" се оттегли заради дълговете към фирми на Васил Божков?

"Най-големите дългове на "Левски" са към фирми, свързани с Васил Божков. Те вече не са и към него, а към държавата реално, защото са със запорирани сметки. Ще видим дали трябва да се плаща, или не. Тези задължения трябва да се оспорват. Това ще е предмет на анализ на висшето ръководство на "Левски".

"Дали е заради въпросните дългове? Много е възможно, поне това излиза от тяхната декларация. Там се казва, че заради дългове, натрупани в последните години."

Дълговете към НАП

"Цифрите ще ги видите в моя отчет пред Общото събрание. Те станаха от 10 докъм 11,5 милиона лева. Дълговете не са малко, те се натрупаха от бивши собственици, които натрупаха популярност на гърба на "Левски". Изготвил съм ясна справка с колко е задлъжнявал клубът. Както и да изглеждат много, показахме, че и това е преодолимо за нас, когато сме заедно, когато сме юмрук и когато работим заедно. С НАП ми се наложи да водя преговори няколко пъти. Успяхме да получим безусловен лиценз, а не като предишни години условен. Преодоляхме и мониторинга на УЕФА, следствие на участието ни в европейските клубни турнири. Успяхме да постигнем договореност за новия срок, който ни бе даден от мониторинга. УЕФА се довери на нашата позиция и не последваха наказания."

"Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. "Левски" ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своеобразния борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи. Друг е въпросът докога лицензът ще е самоцел за "Левски". Преди обявяването на вчерашния запор на сметките, висшето ръководство на клуба реши да не съм в ръководството, което ще води финалните преговори."

Откъде идват атаките към Ивков?

"Върху мен се изляха тонове помия, вярно - те дойдоха от анонимни профили, платени тролове и издания без тежест, но дойдоха. Това засегна моите най-близки хора и семейството ми. Даде ми увереност, че сме на прав път и много надълбоко съм бръкнал в нещата. Няма нито един реален факт, който да сочи за моя грешка. Имаше само омраза, внушения и епитети.

Знам кои са кукловодите. Те са близки до висшето ръководство и това е най-тъжното в цялата работа. На тях ще им кажа: лесно ще загасите с милионите си моята светлина, но внимавайте да не останете вие самите в мрак. Стоя безрезервно до Станимир Стоилов. Каквото и да се случи оттук нататък, за мен периодът, в който работихме рамо до рамо, е нещо изключително важно. Дойдоха и резултатите. Този период с лоши резултати сега рано или късно ще приключи."

Наско Сираков стартира дарителска кампания за дълга към НАП

Собственикът на "Левски" Наско Сираков отправи призив за набиране на средства за дълга към НАП.

В продължение на изявлението ми от вчера и вследствие на огромният интерес от привържениците за подпомагане на клуба за намаляване на задължението му към НАП - искам да посоча по долу банковата сметка, по която можете да превеждате средствата:

Първа Инвестиционна Банка
IBAN  BG81FINV91501017360470
BIC   FINVBGSF
ПФК ЛЕВСКИ АД

Тази дарителска кампания е първата, в която аз лично Ви призовавам да се включите. Всеки лев преведен по тази сметка отива директно в НАП и намалява задължението на клуба.

Очаквайте в най-скоро време пресконференция, на която ще бъде обявен план за набиране на допълнителен капитал на клуба чрез емитиране на акции. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да се справим и наберем така нужните на любимия ни клуб средства в този момент.

Искам да изкажа благодарност на генералния спонсор на клуба Palms Bet за съдействието и безрезервната подкрепа", се казва в призива на Сираков.