ЕС наложи по-строги ограничения за износа на стоки с двойно предназначение и технологии за Русия, съобщиха снощи от шведското председателство.

Страните членки (Съветът) се споразумяха за десетия пакет от санкции навръх първата годишнина от започването на руската агресия в Украйна.

По-късно дипломатически източници уточниха пред АФП, че окончателното одобрение на пакета се очаква тази сутрин, освен ако някоя страна членка няма забележки в последния миг.

Мерките включват и целенасочени санкции срещу лица и образувания, подкрепящи войната, разпространяващи кремълската пропаганда и доставящи дронове, използвани от Русия.

Според тях са наложени санкции срещу още 120 лица и образувания, както и срещу още три руски банки.

Санкциите бяха приети буквално в последната минута. В последния момент спънки постави Полша, която смята за доста слаби ограниченията за вноса на синтетичен каучук от Русия.

До последно се чакаше положителен отговор от полския премиер Матеуш Моравецки, който междувременно бе отпътувал за Украйна. Неговото „да“ дойде около 22 часа брюкселско (23 часа българско) време.

Това са най-суровите и всеобхватни санкции на ЕС срещу Русия и те целят да помогнат на Украйна да спечели войната, изтъкват от Стокхолм.

Пакетът е подготвен след консултации с Г-7.

По-рано лидерите на седемте водещи световни икономики призоваха в специална декларация трети страни и други заинтересовани лица от международен мащаб, които се опитват да заобиколят санкциите, да престанат да оказват материална подкрепа на Русия. В противен случай цената за това ще бъде доста солена. За да бъде прекратена тази дейност, Г-7 предприема мерки срещу нарушителите.