Дейността на Европейската прокуратура започна на 1 юни 2021 г. И ако някой еснаф от Баден-Вюртемберг може и да не е чул за основаването на институцията, у нас тя определено беше (пре)натоварена със свръхочаквания. Както обикновено, отчаян, че очевидно няма кой да пипне корупционното блато, българинът чакаше отвън някой Радецки да пристигне с гръм.

По-скоро пристигна някакъв "Фиат уно". Европрокуратурата досега е издействала присъда на 1 (един) чиновник от ДФ "Земеделие", който е на такова ниво, че взимал пари кеш на бензиностанция от земеделски производител. Лично. За гяволъка той получи 6 месеца условно.

Вчера бе съобщено как Люксембуг се е "стоварил" и върху италианска евродепутатка, която нещо мамила със сътрудниците си. Стойността е 170 000 евро. Нашите политици почиват с повече на Варадеро.

Всичко това подкрепя факта, че на Кьовеши спешно й трябва т. нар track-record - убедителен отчет, резултати или казано просто - трябва й "удар".

Не съм запознат в детайли с Румъния, не знам дали и шефката на Европрокуратурата няма скрупули за там, но каква по-благодатна мишена от България за целта? Където и да барнеш - от БАБХ, локвата и вилите за тъщи до споменатите вчера милиардни далавери с европейските квоти за замърсяване и въглеродни емисии - навсякъде се пука и те опръсква.  

Вчерашният ефектен демарш на службата, която официално се нарича EPPO, срещу ТЕЦ-ове и топлофикации, освен всичко друго, е тренди - какво по-скандално и лесно за разбиране за средностатистическия европейски гражданин от нещо "зелено". В нашия случай - черно, отровно, пушещо и лъжещо, докато при това ти бърка в джоба...

Христо Ковачки изглежда много удобен. Истински крими-фосил, оцелял при всички власти, той е само "консултант". Всички ТЕЦ, мини, топлофикации и други подобни дружества, които в народното съзнание са негови, не са.

Нелоша илюстрация е какво стана с Кирил Петков и неговия екоминистър Борислав Сандов, като опитаха да спрат "Брикел". Катастрофираха челно - включително бяха зашлевени и от съда, и от опозицията по онова време, и от добре дирижираното в последните години "спонтанно" народно недоволство. Да напомним, че това са същите тези граждани, за които през годините излизаха видеа - как ако не гласуват "правилно", няма да си получат 100-те лв. до заплата и как се блъскат за пакет кайма в магазините на същия този работодател, защото са получили ваучери вместо пари.

После всичко свърши - не за "Брикел", а за правителството. Което, след още 2-3 такива акции като тази срещу Ковачки, си отиде на "7-8 и ще си паднала"... Отиде си с кючеци, така да се каже.

В този смисъл Ковачки е и емблема на недосегаемост. А ако е вярно, че е духнал в Дубай - това казва много доколко може да се разчита на дискретност от българските служби и дали те са партньори на "европартньорите" ни или на някого другиго...

Трябва да припомним още нещо: чуждестранен магистрат - румънец, французин, самата Кьовеши или извънземен, не може у нас да проведе един разпит. Да направи едно претърсване и изземване на една запалка (моля да не се свързва с бивши политици, получили прозвището си от съмнителни срещи) без български магистрат.

В този смисъл и т. нар. европейски делегирани прокурори у нас остават български магистрати. Предлага ги ВСС - орган, който и в селската кръчма имат представа дали е зависим от главния прокурор или не.

Да не говорим как любопитно в последните месеци европрокурорите се юрнаха да напускат Кьовеши - някой би решил, че българското задкулисие й прави показно какво е "изкуствена засада".

Разбира се - винаги има опция Лаура Кьовеши и EPPO все още да "загряват", а ние да сме неоснователно черногледи.

Но да припомним: и най-брилянтното разследване да бъде проведено, с най-стабилните и недвусмислени доказателста, дето вика Гешев - замесените да "светят като елхи" от досега с парите, накрая пак българин ще пише обвинителния акт и той ще отиде в Софийския градски съд. А после в апелативния, а после във ВКС.

Нека да не забравяме това.