Лионел Меси беше определен за най-добър футболист на 2022 г. в анкетата на ФИФА на церемония в Париж. Капитанът на Аржентина бе очакваният носител на трофея за година, в края на която стана световен шампион и играч 1 в Катар 2022.

Той двукратен носител на същата награда - през 2009-а и 2019 г., а също така седем пъти е вдигал над главата си “Златната топка”, което е рекорд.

Негови подгласници са съотборникът му в ПСЖ Килиан Мбапе и още един французин - Карим Бензема. Последният имаше запомнящ се сезон с “Реал”, спечели титлата на Испания и Шампионската лига, но не участва на Световното заради контузия.

Очаквано аржентинци обраха наградите. Призът за най-добър треньор отиде при Лионел Скалони, извел “албиселесте” на върха в Катар. Той бе награден от Фабио Капело, а другите двама в тройката са Карло Анчелоти и Пеп Гуардиола.

Сарина Вигман беше избрана за треньорка номер 1 при дамите, след като спечели eвропейската титла с отбора на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата от Христо Стоичков. Камата беше асистиран от бившата футболистка Джил Елис, треньорка на националния отбор на САЩ до 2019 г. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (“Лион”, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

Атакуващата полузащитничка на Испания и на женския отбор на “Барселона” Алексия Путеяс отново беше избрана за най-добра при дамите в анкетата на ФИФА. 29-годишната Путеяс затвърди доминацията си, тя е №1 за втори пореден път. Има и две поредни “Златни топки”.

Вкара 34 гола за “Барселона” във всички турнири и помогна на клуба си да спечели невероятен требъл от три купи за сезона - нещо непостигано от друг женски отбор до момента.

Нейни асистентки в топ 3 останаха Алекс Морган (САЩ) и Бет Мийд (Англия).

Вратарят на Аржентина Емилиано Мартинес взе отличието на своя пост. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Мери Ърпс (Англия и “Манчестър Юнайтед”) е вратарка номер 1 при жените за 2022 г.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2022 г. събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола сред инвалидите. И именно човек с увреждания спечели приза. Това е Марчин Олекси от отбора на Варта (Познан), който е с един ампутиран крак и играе именно в първенство за хора с подобни недъзи. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха наградата. 

Онличието за феърплей отиде у грузинския защитник Лука Локошвили, който играе за италианския “Кремонезе”. Локошвили единствен не присъства на церемонията, тъй като днес тимът му играе мач от първенството на Италия.

Като футболист на австрийския “Волфсбергер” той спасява живота на звездата на “Аустрия” (Виена) Георг Тайгъл, изпадал в безсъзнание след сблъсък на терена. Решаващата намеса на грузинеца обаче връща Тайгъл към живота.

Наградата за Фен на годината отиде у привържениците на аржентинския национален отбор, а призът беше получен от най-възрастния запалянко Тула Бомба, който излезе с тъпан, фланелка и шапка на тима, спечелил световната титла в Катар.

Бяха обявени и двата идеални отбора на годината. Те се определят от гласуването на самите играчи.

Идеалният отбор при мъжете за 2022 г.

Тибо Куртоа (Белгия и “Реал” Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и “Пари Сен Жермен”), Върджил ван Дайк (Нидерландия и “Ливърпул”), Жоао Кансело (Португалия и “Байерн” Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и “Манчестър Сити”), Каземиро (Бразилия и “Манчестър Юнайтед”), Лука Модрич (Хърватия и “Реал” Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и “Пари Сен Жермен”), Карим Бензема (Франция и “Реал” Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия и “Манчестър Сити”), Килиан Мбапе (Франция и “Пари Сен Жермен”).

Посмъртно бяха почетени Пеле, Синиша Михайлович и Джанлука Виали

Церемонията отбеляза и загубата на три големи фигури за световния футбол Пеле, Джанлука Виали и Синиша Михайлович.

Краля на футбола си отиде от този свят на 29 декември на 82-годишна възраст. За него имаше специална награда и тя беше получена от третата му и последна съпруга Марсия Аоки, като й беше връчена от Луиш Назарио да Лима - Роналдо. Наградата е за "Най-добър в света за всички времена”.

"Когато си спомням Пеле, виждам играч, изпреварил времето си. Беше спортист, който служи като вдъхновение за мен и за всички от света на футбола", каза Роналдо, известен с прякора си "Феномена". 

"Помня го и като скъп приятел. Когато получих първата си травма на коляното през 2000 г., той ме посети у дома, носейки много любов и обич в един от най-трудните моменти в живота ми. Две години по-късно присъства на един от най-щастливите моменти, когато аз и моите съотборници спечелихме Световната купа през 2002-а", разказа още Роналдо.

На церемонията присъства и неговият бивш съотборник Жаирзиньо, с който заедно печели Световното първенство през 1970 г. - третата титла за Пеле.