УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови първенства и турнири като Европейската Суперлига. Такова решение е напълно съвместимо със законодателството на ЕС.

Това гласи правно становище на генералния адвокат по казуса между водещи клубове и двете централи Атанасиос Рантос, прочетено днес в Европейския съд в Люксембург.

Става въпрос за становище, не за законов акт, но по неписана практика съдът решава това, което препоръча генералният адвокат. Поради което събитията от днес се смятат за много важни и в полза на ФИФА и УЕФА.

Припомняме, че през пролетта на 2021 г. 12 големи клуба от Европа се обявиха са създаване на Суперлига, като по този начин искаха да напуснат турнирите на УЕФА. За 48 часа се разрази невиждана в историята на футбола буря, така много бързо проектът бе спрян. Това стана под натиска на фенове, институции, цели правителства (британското, бел. ред.), а оттам и на спонсори, оттеглили подкрепата си.

Шестте английски гранда първи развиха бяло знаме, но "Ювентус", "Реал" (Мадрид) и "Барселона" останаха на барикадата, като започнаха да водят дела срещу УЕФА, твърдейки, че планът им е само отложен, не и погребан. 

Точно те твърдят, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с господстващото си положение в света на футбола и техните действия не кореспондират с европейското законодателство, най-вече в частта за конкуренцията. Най-вече Европейската футболна асоциация (УЕФА) реагира много остро. През април миналата година блокира всяко намерение за създаване на т.нар Европейска Суперлига, а след това потърси начини да санкционира замесените клубове.

Въпреки че становището на Атанасиос Рантос е необвързващо относно крайното становище, което трябва да бъде произнесено от съда през 2023-та, вероятно ще потопи всички надежди на отцепниците, ако дотогава са останали такива. В момента изглежда, че "Реал" (Мадрид) е сам в битката, донякъде подкрепен от анемичния заради финансови проблеми свой опонент "Барселона". 

Цялото ръководство на "Ювентус", начело с Андреа Аниели, върл застъпник на Суперлигата, подаде оставка, а клубът е заплашен от фалит и вадене от Серия А, ако се окаже, че е правил финансови злоупотреби.


Съобщението от съда по въпроса гласи следното:

"Въпреки че Еuropean Super League Company е свободна да си направи свое собствено футболно състезание, извън екосистемата на ФИФА и УЕФА, то обаче не може, успоредно със създаването на такова състезание, да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА без предварително разрешение от тези федерации".

Това на практика означава, че ако клубове-бунтари решат да се отделят в свое първенство, наречено Суперлига, те няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни, тъй като всяка една лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА.

УЕФА заяви, че "горещо приветства" становището на генералния адвокат по темата, което определи като "недвусмислено".

Ролята на генералните адвокати в системата на европейското правосъдие е рутинно да предоставят правни насоки на Съда на Европейската общност. Становищата им не са задължителни за базирания в Люксембург съд, но в повечето случаи се спазват. Повечето генерални адвокати се подбират благодарение на неоспоримата им квалификация, ерудиция, опит в правото, тежест на изнесени дела и житейски опит.

Още през миналата година "Реал" и останалите започнаха съдебна битка в мадридски съд. Защитата на УЕФА се опира на тезата, че защитава специалното място на спорта в европейското общество, като провежда състезания в пирамидална структура, отворена за всички, и финансира обикнтовени граждани, любители на играта по терените, както и деца, започващи да се занимават с футбола.

Окончателното решение се очаква през следващата година. Развръзката по това дело е най-очакваното спортно решение на съд от "Босман" през 1995 г., припомня агенция АП.