Белград ще може да оказва финансова помощ на сръбската общност в Косово.

Това предвижда предложеното Споразумение за пътя към нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово. То е огласено след среща вчера в Брюксел между върховния представител за външната политика Жозеп Борел, сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

Лидерите на двете страни са съгласни, че не са необходими повече дискусии по предложеното споразумение, заяви Борел.

И Белград, и Прищина са готови да го спазват. Ще бъдат необходими допълнителни преговори по някои поправки в него. Борел ще покани на нова среща двамата лидери през март.

• Според Споразумението Сърбия няма да има забележки срещу членството на Косово в каквато и да било международна организация.

• Нито една от двете страни няма да блокира другата в напредъка й по пътя към ЕС, базиран на собствени постижения.

• Белград и Прищина се съгласяват да задълбочат сътрудничеството си в икономиката, науката и технологиите, транспорта и свързаността, отношенията между съдебните и правоприлагащите органи, здравеопазването, културата, религията, спорта, опазването на околната среда, издирването на изчезнали лица, прогонени от домовете им хора и други области. Това ще става чрез сключване на специфични споразумения.

• Двете страни се задължават да гарантират необходимото ниво на самоуправление на сръбската общност в Косово. Предвижда се възможност за финансиране от страна на Белград и канал за пряка връзка между сръбската общност и правителството в Прищина. Трябва да бъде официализиран статутът на Сръбската православна църква в Косово и да бъде гарантирана сигурна защита на обектите на сръбското религиозно и културно наследство.

• Двете страни трябва да създадат свои постоянни мисии в централата на правителството на другата страна.