Надпреварата по по-мощни зареждачки сред китайските смартфон производители продължава - след като миналата година Xiaomi представиха 210-ватово зарядно, а Realme ги надмина с 240W, сега Xiaomi отвръща на удара с 300W, съобщи Engadget.

Новото зарядно засега е само демонстрационно - но на конференцията MWC зарежда телефон с 4100 милиамперчаса батерия за под 5 минути.

Батерията се пълни до 20% за минута, 50% за малко над 2 минути. В действителност през по-голямата част от времето се поддържа 280W мощност, но тя видно е напълно достатъчна.

Не е напълно ясно какво подхранва тази борба за бързо зареждане - освен предположението, че това е една от технологичните посоки, в които китайските компании надминават западните и корейските. Samsung и Apple все още продават флагманите си с 45W и 20W зарядни съответно, и повечето потребители са напълно доволни от тях.

Но китайската надпревара е полезна за всички потребители - благодарение на нея в последните години са налице страхотни развития на зарядните за лаптопи и други устройства.